Az elittől a legszegényebbekig őrült sokan fűtenek vele: nem mindegy, mire adsz ki milliókat

HelloVidék2022. január 13. 08:13

A fatüzelésű kályhákra ma is óriási szükség van, nem mentek ki a divatból, sőt! De milyen típusban gondolkodjunk, ha újat szeretnénk? Cserépkályhát vagy kandallót építtessünk, melyik a népszerűbb, melyiknek mi az előnye és a hátránya? De a HelloVidék arra is kíváncsiak volt, hány kályhás mesterember dolgozik még az országban.

Tény, hogy Magyarországon minden harmadik háztartás (Németországban minden negyedik) használ valamilyen fatüzelésű berendezést: kályhát, kandallót, fa- vagy vegyes tüzelésű kazánt. Sajnálatos azonban, hogy a kazánok általában nem fatüzeléssel, hanem vegyestüzeléssel működnek, ami azt jelenti, hogy a fa mellett gyakran szenet, rosszabb esetben szemetet is égetnek bennük – közölte a HelloVidék kérdésére Henszelmann Imre, a Magyarországi Cserépkályhások, Kandallóépítők és Gyártók Országos Ipartestülete (MACSOI) titkára.

Ugyanez igaz a kályhák közül a vaskályhákra is, amelyek ezen a piacon a legolcsóbb fűtőberendezéseknek számítanak. A szemét elégetése azonban óriási környezeti terheléssel jár, amit a magyar lakosság jó része nem igazán akar tudomásul venni.

Másik fontos adat, hogy hazai lakások 80%-a ugyan gázvezetékkel ellátott, 20%-ukban azonban nincs ilyen (gázos) fűtési lehetőség.

További részletek a cikkben!

Címkék:
otthon, fűtés, kályha, fa, hellovidék, fafűtés,