Vége a fagyoskodásnak Budapesten: 240 ezer lakost érint a bejelentés

Pénzcentrum2021. október 22. 12:04

A FŐTÁV szeptember közepére a szolgáltatói berendezéseket fűtésre alkalmas állapotba helyezte, október közepére pedig az összes, mintegy 240 ezer lakossági és több ezer vállalati, intézményi ügyfelénél bekapcsolta a távfűtést.

A BKM Nonprofit Zrt. távhőszolgáltatási divíziója, a szakmai tevékenységét önálló keretek között folytató FŐTÁV, a szeptember 15. és október 15. közötti időszakban, az ügyfelekkel kötött üzemviteli megállapodásoknak megfelelően, ütemezetten elindította a fűtésszolgáltatást. A fűtésindítás 2 823 esetben (ami az ügyfelek 77 százalékát fedi le) már helyszíni beavatkozás nélkül történt, a távfelügyeleti diszpécserközpont segítségével. Ezzel az összesen 240 ezer háztartásban és 7 ezer egyéb fogyasztónál immár teljes körűen rendelkezésre áll a távhőszolgáltatás.

A szolgáltatás üzembiztonsága érdekében a FŐTÁV szakemberei már a tavaszi fűtésleállást követően megkezdték a mostani fűtési időszakra való felkészülést. Ennek részeként a hőforrások esetében ellenőrizték a hőtermelő berendezéseket (kazánokat, gázmotorokat) és segédrendszereiket, továbbá a tüzelőanyag-ellátó rendszereket. Az ellenőrzéseket követően elvégezték a rendszeres és előírt karbantartási feladatokat és a szükséges hibajavításokat. A FŐTÁV nagyobb fűtőműveiben a forróvízkazánok tűztereinek kinyitásával a szezon alatt keletkezett hibákat feltárták és a szükséges javításokat elvégezték, melyet kazánbiztosi vizsgálat zárt le.

A nyári időszakban számos tervezett távvezetéki karbantartási és beruházási munka is lezajlott. Új fogyasztók hálózatra kapcsolása mellett sor került a szolgáltatás szüneteltetését igénylő hibajavításokra, illetve a legelöregedettebb vezetékszakaszok és szerelvények cseréjére. A fent részletezett karbantartási, beruházási, felkészülési és ellenőrzési tevékenységre a FŐTÁV idén eddig összesen csaknem egymilliárd Ft-ot fordított.

A fűtési idény kezdetén rendkívül fontos hangsúlyozni, hogy a most teljes körűen bekapcsolt budapesti távfűtés a lakott városrészekben semmilyen többlet-környezetterhelést nem eredményez, - ami különösen a sűrűn lakott városrészek életminősége szempontjából jelentős.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A budapesti távhőrendszerek már ma is évente csaknem 230 ezer tonna szén-dioxid-kibocsátást takarítanak meg. A folyamatban lévő, illetve tervezett távvezetéki és hőforrás-oldali fejlesztések hosszú távú eredményeként további, akár 150-170 ezer tonna CO2-kibocsátás maradhat el évente és csökken a helyi szennyezőanyag-kibocsátás is.

Címkék:
fűtés, főtáv, fűtési szezon, karbantartás, szolgáltatás,