Így csoportosítanák át a magyar vidék uniós pénzeit: itt vannak a részletes tervek

HelloVidék2021. október 21. 08:15

A Régiók és Városok Európai Hetén készült el a Régiók Európai Bizottságának véleménytervezete is, amiben a helyi és regionális önkormányzatok hatékony bevonását szorgalmazza a 2021–2027-es időszakra vonatkozó partnerségi megállapodások és operatív programok előkészítésében - számol be a HelloVidék.

A járványhelyzet utáni helyreállítási tervek nagyobb mértékű alkalmazását, valamint a partnerségi megállapodások gyors végrehajtását szorgalmazta a Régiók Európai Bizottsága a Régiók és Városok Európai Hetén (European Week of Regions and Cities) Brüsszelben. A kohéziós politika 2021–2027-es új programozási időszakával kapcsolatban a szakemberek egyúttal felkérték az Európai Bizottságot, hogy biztosítsa a partnerség elvének és a többszintű kormányzás teljes tiszteletben tartását, valamint tegyen ajánlásokat a tagállamoknak és az érintett irányító hatóságoknak a partnerségi folyamatok javítása érdekében. A tanácskozáson a HelloVidék is részt vett, ahol elhangzott: előtérbe kell helyezni a COVID-19 válság társadalmi-gazdasági következményei által leginkább érintett régiókat, illetve a kevésbé fejlett és átmeneti területeket is.

Fontos célkitűzés a strukturális kihívások kezelése:

  • a munkahelyteremtés,
  • a versenyképesség,
  • a gazdasági növekedés,
  • az éghajlatváltozás elleni küzdelem,
  • a fenntartható mobilitás és
  • a társadalmi kirekesztés.

A véleménytervezet hangsúlyozza ugyanakkor, hogy a régiók, városok és települések felelősek saját területeik általános és fenntartható fejlődéséért, és ezért ennek a feladatnak az ellátásához megfelelő pénzügyi eszközöket kell biztosítani számukra. 

Ha érdekel a teljes cikk a tanácsokzásról, a HelloVidék oldalán elolvashatod. KATT!

Címkék:
európai parlament, európa, európai unió, európai bizottság, hellovidék,