Működik a legális fűtés-trükk: így még klímával is megéri melegíteni

Pénzcentrum2021. október 18. 18:29

A fűtési szezon kezdete előtt mindenképpen érdemes mérlegelni, hogy milyen lehetőségek állnak rendelkezésünkre, ugyanis vannak olyan kevésbé ismert módszerek – mint például a klímával fűtés – amelyek pénztárca-és környezetbarát alternatívát jelenthetnek a hagyományos társaikkal szemben. A hétköznapi használatban elterjedt klímák lényegesen hatékonyabb és takarékosabb megoldást jelenthetnek mondjuk egy hősugárzóval, vagy elektromos radiátorral összehasonlítva.

Többféle energiahatékonysági mutatóval is lehet vizsgálni az egyes fűtési technológiák hatékonyságát, derül ki a Fisher Klíma közleményéből. Az SCOP-érték megfigyelése a legfontosabb, ha lakossági felhasználásról van szó, ugyanis ez mutatja meg, hogy egy szezonban mennyire tud hatékonyan fűteni egy klíma. Ezt a mutatót úgy kell kiszámítani, hogy figyelembe vesszük azt, hogy a teljes fűtési szezonban milyen az átlagos hőmérséklet és hogy milyen gyakran fordul elő egy adott hőmérsékleti érték. 

A hagyományos fűtési berendezések SCOP-mutatója 1 körül mozog, míg a klímák ennél kétszer-ötször jobb teljesítményt tudnak nyújtani. Ez az érték 7 °C hőmérséklet felett 4-5, extrém hidegben, -15 °C körül – pedig 2, ami kifejezeten jónak számít. 

A klímával való fűtés akár a gázkazánoknál is hatékonyabb lehet 

„A lakossági felhasználás során leginkább elterjedt berendezések a fali split klímák, melyek a hűtési funkciójuk mellett a hőszivattyú segítségével fűteni is tudnak. Hűtés esetén a benti levegőt hűtik le, fűtés során pedig a kinti hőenergiát veszik fel és adják hozzá a bentihez, tehát az energiát arra használják, hogy a kinti hőtartalmat bevigyék, és az ott hasznosuljon” – fogalmaz Váradi György, a Fisher Klíma lakossági szakértője.  

Általában az egyszerűbb klímák is megbízhatóan működnek fűtési módban +5°C-ig, de léteznek olyanok is, amelyek -20-25°C körül is kiválóan funkcionálnak. Azt fontos figyelembe venni, hogy +5°C alatt leolvasztási üzemmódba szoktak kapcsolni a készülékek, ez pedig azt jelenti, hogy 7-8 percig nincs fűtés - írják.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Váradi György szerint, hogy ha van hagyományos fűtési berendezésük, a legjobb, ha azt átmeneti időszakban még nem kapcsoljuk be, inkább a hatékonyabb klímánkat használjuk 5°C külső hőmérséklet felett. Emellett azt ajánlja, hogy ha egész évben fűteni szeretnénk a klímánkkal, akkor vegyünk fűtésre optimalizált klímát vagy terveztessünk hőszivattyús rendszert egy szakemberrel: ezesetben a gázbekötés és kéményépítés akár teljesen elhagyható és a megújuló energiák hasznosításával védhetjük a pénztárcánkat is.

Címkék:
fűtés, klíma, hőmérséklet, fűtési szezon, fűtéskorszerűsítés 2019,