Fájni fog az ősz azoknak, akik kertes házban élnek: jönnek a gigabírságok, sokan fizethetnek

Pénzcentrum2021. október 16. 13:04

Gyönyörű őszi idővel kedveskedik nekünk az október, minden ideális az aktuális kerti munkák elvégzéséhez, melyek közül legfontosabb a fák és bokrok visszametszése, valamint a lehullott avar összegyűjtése. Fontos tudni azonban, hogy a "megszokott" égetéses módszerrel vigyázni kell, hiszen a zöldhulladék égetése országosan tilos. A törvény ugyan felfüggesztésre került a veszélyhelyzet miatt, de nem éri meg kockáztatni, ugyanis könnyen megütheti a bokáját, aki figyelmen kívül hagyja a rendelkezést.

Az előrejelzések szerint napos, száraz idő lesz egész hétvégén, igaz az elmúlt évekhez képest alacsonyabb hőmérséklet mellett, de kerti munkákhoz mégis ideális idő. Sokan tesznek-vesznek októberi hétvégéken a kertben, a telkeken, ugyanis bizonyos munkák nem várhatnak, még idén, az igazán rossz idő beállta előtt el kell ezeket végezni.

A meglévő fák és bokrok visszametszése is elengedhetetlen, főleg akkor, ha megbetegedett, sérült vagy elhalt ágakat lát az ember. A levelek összegyűjtése nemcsak esztétikai szempont, hanem a gombásodás féken tartása miatt is fontos lehet – írja az Agrárszektor. Viszont az így keletkezett hulladéktól a szokásos módon már nem tudunk megszabadulni, ugyanis 2021 január 1-jétől a zöldhulladék égetése országosan tilos (környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény), csak a veszélyhelyzet idejére kaptak az önkormányzatok engedményt a tiltás bevezetésére.

A tiltás egyik fő oka, hogy a kerti és zöldhulladék égetése során rengeteg egészségre káros anyag kerül a levegőbe. Az avarégetés jelentősen rontja a levegőminőséget: 100 kg avar égetése során annyi veszélyes anyag kerül a levegőbe, amennyi egy közepes méretű település egész légterét határérték felett beszennyezheti. Az esti égetés semmit sem javít ezen a helyzeten, sőt szélcsendes időben órákig megrekednek a szennyező anyagok a házak között, könnyen kitarthatnak reggelig, és persze a nyílászárók résein is jelentős mennyiségű füst tud a beltérbe jutni.

Nem éri meg kockáztatni

Kertben égetni tehát a veszélyhelyzet végéig, ha az önkormányzat úgy határoz, még lehet. Viszont aki áthágná a szabályokat, ne adj isten a későbbiekben tűzgyújtási tilalom alatt gyújtana tüzet, az nagyon keményen megütheti a bokáját. Szabályból pedig akad bőven.

A jelenlegi szabályozás lényege ugyanis, hogy se a helyi szabályok, se az esetleges általános tűzgyújtási tilalom nem jelenti azt, hogy bárki gátlástalanul felhalmozhatja a kertjében, mondjuk az avart. A törvény szerint ugyanis az ingatlan tulajdonosa, használója köteles a területet éghető hulladéktól és további hasznosításra nem kerülő száraz növényzettől mentesen tartani. Akit pedig szabálytalanságon érnek, komoly pénzbírságra számíthat.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A bírság 10, illetve 20 ezer forintról indul, de bizonyos esetekben akár a többmilliós összeget is elérheti!

A tűzvédelmi bírság kiszabására a szabálytalanságot észlelő tűzvédelmi hatóság jogosult. A tűzvédelmi bírság megfizetése ugyanakkor nem mentesít a büntetőjogi, illetve a polgári jogi felelősség, valamint a tűzvédelmi bírság kiszabására okot adó szabálytalanság megszüntetésének kötelezettsége alól.

Van megoldás: komposztálás

A fenntarthatóság jegyében a lehullott lombokat ajánlatos szakszerűen komposztálni. Az avar, a lehullott levelek elégetése már nem opció, viszont mindenki nyerhet vele, ha az őszi ágakat, leveleket, kigyomlált növényeket és a levágott füvet a házi komposztba teszi, mivel így sokkal jobb minőségű trágyát készíthet. A komposztnál aligha lehetne jobb talajt tápláló szerves anyagot találni, számos érv szól amellett, hogy otthon, a kertünkben mi is nekivágjunk a komposztálásnak. Tévhit, hogy ez egy bonyolult, büdös és körülményes művelet – bár van igazságalapja mindennek, ha rosszul csináljuk. Tulajdonképpen nem is kell mást tennünk, csak szerves anyagokat rétegezni egymásra egy kis talajjal kiegészítve, és már készen is vagyunk.

Címkék:
bírság, telek, kert, millió, avar, veszélyhelyzet,