A szomszéd is feljelenthet: brutális bírságot kaphatnak ősszel a kertes ház tulajok

HelloVidék2021. szeptember 25. 12:32

Nyakunkon az igazi levélhullató ősz, de mit kezdhetünk a sok kerti hulladékkal, az avarral és a fanyesedékkel? A szomszédok neheztelése mellett még a pénzünk is bánhatja, ha nem vagyunk tisztában azzal, hogy avarégetés szempontjából lakóhelyünkön épp milyen szabályozás van érvényben.

Nagy a bizonytalanság, hogy szabad-e még a kerti hulladékot elégetni, és ha igen, mikor, ha pedig tilos, mi mást lehet tenni – írja a Hello Vidék. Sokan azt sem tudják, hogy a saját településükön éppen milyen szabályozás van érvényben. 

A zavart az okozza, hogy az országgyűlés által tavaly nyáron elfogadott törvénymódosítás 2021. január 1-jével eltörölte azt a törvényi lehetőséget, ami alapján az önkormányzatok rendeletben szabályozhatták az avarégetést.

A szabályozás célja a levegő minőségének javítása, a lakosság egészségének védelme, ugyanis a levegő nem megfelelő minősége miatt uniós kötelezettségszegési eljárás indult Magyarország ellen. A felhatalmazás törlésével általánossá vált az avar és a kerti hulladék égetésének a tilalma, és a törvénymódosítás következtében az önkormányzatoknak a rendeleteiket 2021. január 1-jével hatályon kívül kellett helyezniük. 

Közben azonban év végén megjelent egy másik kormányrendelet is, ami a koronavírus-járvány miatt bevezetett veszélyhelyzet idején alkalmazandó, levegőminőséggel összefüggő szabályokról szól.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Vidéken a problémát jelenleg az okozza, hogy ahány település, annyiféleképpen szabályozzák a zöldhulladék, a kerti nyesedék és az avar égetését, vagyis ha a kerttulajdonos rossz időben rossz helyen éget avart vagy krumpliszárat, akkor nemcsak a tűzoltóságot hívhatják a nyakára, hanem még a lánglovagok kiszállási díját is neki kell fizetnie. 

Címkék:
önkormányzat, hulladék, égetés, szabályozás, levegő, tűzgyújtási tilalom, avar, veszélyhelyzet,