Hivatalos! Rengeteg magyar csak védettségi igazolvánnyal költözhet új otthonába

Pénzcentrum2021. szeptember 2. 10:25

A Semmelweis Egyetemen és az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemen is csak érvényes oltási igazolással költözhetnek be a hallgatók a kollégiumokba - tudta meg az Eduline 

Csak a védettségi igazolvány bemutatása után lehet beköltözni több egyetemi kollégiumba, azok a hallgatók, akik nem oltatták be magukat koronavírus ellen, nem kaptak férőhelyet – tudta meg a portál. "A kollégiumokat, diákotthonokat egészséges, tüneteket nem mutató, magukat egészségesnek érző, lehetőség szerint a koronavírus elleni védettségüket igazoló személyek vegyék igénybe" – ez áll abban a járványügyi javaslatcsomagban, amelyet az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) küldött ki az egyetemeknek és főiskoláknak a hét elején. A dokumentumban a legtöbb hallgatót érintő rész kétségkívül a kollégiumi beköltözésről szóló rövid megjegyzés.

Az ugyanis egyértelművé teszi, hogy a felsőoktatási intézményeknek lehetőségük van arra, hogy védettségi igazolványhoz kössék a kollégiumi beköltözést.

Néhány egyetemen már korábban döntöttek arról, hogy csak azok kaphatnak szobát, ágyat, akik védettséget szereztek a koronavírus ellen. A Semmelweis Egyetemen csak érvényes oltási igazolással költözhetnek be a kollégiumba a hallgatók, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemen is ugyanígy döntöttek.

Az Óbudai Egyetem kollégiumaiba a folyamatosan bent lakóknak nem kell védettségi igazolvány, de "ajánlott". Az Eötvös Loránd Tudományegyetemen azok is beköltözhetnek a kollégiumokba, akik nem oltatták be magukat, viszont „bármilyen légúti betegség-tünet megjelenése esetén az eset tisztázásáig a betegszobát kell igénybe venni” – olvasható az egyetem járványügyi testületének tájékoztatójában.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem gödöllői kollégiumainak tájékoztatójában külön felhívják a figyelmet arra, hogy a kollégiumi beköltözésnek nem feltétele a védettségi igazolvány, de ha egy hallgatónak van ilyen kártyája, azt magával kell vinnie a beköltözésre, a győri Széchenyi István Egyetem kollégiumaiba szintén beköltözhetnek azok a hallgatók, akik nem oltatták be magukat, viszont „a koronavírus-járvány elleni védekezés érdekében szeptembertől visszavonásig a hallgatói vendégfogadás szünetel, éjszakai vendégfogadásra nincs lehetőség”.

Címkék:
egyetem, kollégium, koronavírus, igazolvány, lakhatás, költözés, koronavírus-járvány,