A rezsicsökkentés árnyoldala: erre az áramár-emelkedést bizony mindenki ráfizet

Pénzcentrum2021. szeptember 2. 09:01

A rezsicsökkentés miatt bár a magyar lakosság nem igen tudja, de brutálisan megdrágult az áram – írja a Telex.

Magyarországon a rezsicsökkentés egyik terméke, hogy az emberek úgy hiszik, olcsó az áram és a gáz. A kérdéskör azonban ennél jóval összetettebb. A régiós árampiacokon az áram ára csak idén 60 százalékot emelkedett, de az öt évvel ezelőtti szinthez képest háromszorozódott az ára – írja a cikk. Az okok egyértelműen az energiavilág zöldítésére vezetnek vissza, ezért a drágulást egyáltalán nem a Covid-válság egyszeri hatásaként kell értékelni.

A magyar lakosság azonban ebből nem sokat érzékel a hatósági árazás miatt. Fontos tudni, hogy az az áramszámla egy jelentős része az áfa, a másik fele pedig az áram szállítási díja. Tehát nettó módon a hazai lakosság nagyságrendileg 12 forintot fizet egy kWh áramért. Azaz egy mWh-ért 12 000 forintot, nagyságrendileg 34 eurót. A régiós áramárakat meghatározó német áramtőzsdén ugyanennyi áramnak az ára viszont már a 81 eurót is meghaladta.

Ez persze csak az áramár, a rendszerhasználati díjat például önmagában ez nem emeli, de ha minden egyéb változatlansága mellett, ha a fenti áramárat egyszer csak ki kellene fizettetni a lakossággal, akkor egy 300 kWh-s havi fogyasztás esetén a nagyságrendileg 10 800 forintos havi számla 6 380 forinttal, azaz 59 százalékkal emelkedne, havi 17 180 forintra.

Címkék:
áram, rezsicsökkentés, áramfogyasztás, áramszolgáltatás, áram ár, áram ára,