Tízezreket bukhatnak a szolgáltatóváltáson ezek az elműs ügyfelek: mi lesz velük?

24.hu2021. szeptember 1. 15:43

A mai naptól az MVM Next veszi át az egyetemes áramszolgáltatást az ELMŰ-ÉMÁSZ szolgáltatási területén, ám egy valamire nem gondoltak: hogyan legyen az elszámolás a napelemeseknél?Egyelőre annyit tudni, még zajlanak az egyeztetések.

Szeptember 1-jétől az MVM Next veszi át az egyetemes áramszolgáltatást az ELMŰ-ÉMÁSZ szolgáltatási területén, így a lakossági ügyfelek augusztus 31-i dátummal végszámlát kapnak. A szolgáltatóváltás kapcsán egy valamire nem gondoltak: arra, hogyan legyen az elszámolás a napelemeseknél - számol be a 24.hu

Aki például idén tavasszal szereltetett fel napelemes rendszert, április elsején üzemelték be, neki jövő tavasszal, március 31-gyel lenne az éves elszámolása. Csakhogy szeptember 1-gyel ő is átkerül az MVM-hez, és az eddigi híradások alapján azt feltételezhető, hogy elszámolják az eddigi áramfogyasztását/termelését, augusztus 31-gyel bezárólag. Ha igen, akkor számára ez azt jelenti, hogy a jó napos hónapok túltermelése miatti többletáramot töredékáron fogják neki elszámolni, kifizetni. Vagyis alig nyer rajta, hiszen évről-évre kevesebbet ér a napelemmel pluszban termelt áram, az erre kifizethető energiadíj ugyanis folyamatosan csökkent.

A lap erre a felvetésre azt a választ kapta, hogy a háztartási méretű kiserőművel rendelkező ügyfelek elszámolásával kapcsolatosan jelenleg is zajlanak az egyeztetések az ELMŰ-ÉMÁSZ Energiaszolgáltató Zrt. és az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. között. A két vállalatcsoport közösen keresi azt a lehetséges megoldást, amely lehetőséget ad arra, hogy eltérjenek a jelenleg szigorúan szabályozott folyamatoktól”. Hogy ez pontosan mit jelent, azt nem részletezték, csak türelmet kértek az érintettektől.

Címkék:
napelem, elmű, szeptember, mvm, ügyfelek, elmű napelem,