A vártnál hamarabb kap pénzt 1 millió magyar család: jövő héten megy az utalás

Pénzcentrum2021. augusztus 19. 14:07

Alig két hét múlva, szeptember elsején megkezdődik a 2021/2022-es, tehát nem lehet sokkal tovább várni: a szülőknek be kell szerezniük lassan a szükséges taneszközöket, ruházatot. Ebben nagy segítség lehet, hogy a szokásosnál hamarabb, jövő hét elején utalják a szeptemberi családi támogatásokat, éppen az iskolakezdés miatt. Az intézkedés 1,2 millió gyermekes magyar családot érint.

Az iskolakezdéssel kapcsolatos költségek minden családot megviselnek, kisiskolások szüleitől kezdve egészen a felsőoktatásban tanulókig. Habár sokan állítják, hogy a távoktatás miatt a vártnál kevesebb tanszerre volt szükség és az iskolai felszerelés se használódott el teljesen, az idei évre a legtöbben jelenléti oktatásra készülnek.

2020-ban a beiskolázás során a szülők már az általános iskola alsóbb osztályaiban is egyre kevesebbet költöttek papír-írószerre, ruházatra, és többet a különböző műszaki cikkekre, és ez várhatóan idén is így lesz. A GKI tavalyi számításai szerint az általános iskola alsó osztályában 45 ezer Ft, a felsőben 34 ezer Ft, míg középiskolában 28,5 ezer Ft a jellemző költség az idei iskolakezdéshez kapcsolódóan.

Ezt a pénzt azonban ki is kell gazdálkodni a családoknak valahogyan – ehhez nyújt segítséget az állam, ugyanis a gyermeket nevelő családok már augusztus végén megkapják a szeptemberben esedékes családtámogatásokat (így viszont legközelebb csak október elsején érkezik támogatás.) Az EMMI tájékoztatása szerint Magyar Államkincstár augusztus 23-ától, vagyis már hétfőtől folyósítja a szeptemberi családtámogatásokat: a családi pótlékot, a gyermekgondozást segítő ellátást és a gyermeknevelési támogatást. A bankszámlával rendelkező jogosultaknak várhatóan kedden érkezik az utalás, és a postai kézbesítés is megtörténik a hét elején.

Mennyi is pontosan?

A családi pótlék összege amúgy a gyermekek számától, a család szerkezetétől és a gyermek egészségi állapotától függ. Alábbi infografikán mutatjuk, ki mekkora összegre számíthat 2021-ben.

Loading...

2008 óta egy fillérrel sem emelkedett az összege, holott hol vannak már a 13 évvel ezelőtti árak! Erről ebben a cikkünkben írtunk részletesebben.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Egyes felmérések szerint a magyarok túlnyomó többsége érdemi emelést szeretne, hiszen előtte, 2008-ig évente jelentősen emelkedett az összeg. Azóta persze a családi pótlék jelentősen veszített az értékéből az infláció miatt, nagyjából a 2008-as értékéhez képest 30 százalékos értékvesztést könyvelhetett el így emelés nélkül.

Nem titok, hogy az Orbán- kormány okkal nem emeli a családi pótlék összegét. A jobboldali-konzervatív családpolitika ugyanis egészen mást gondol az alanyi jogon járó támogatásokról: a munkaalapú társadalomban hisznek - ahogy azt Orbán Viktor miniszterelnök többször is kifejtette:

szívesen támogatják a gyermeket (főleg gyermekeket) nevelőket, ám abban az esetben, ha a szülők dolgoznak.

Címkék:
családi pótlék, iskola, utalás, iskolakezdés,