Súlyosan veszélyeztetett ez a hungarikum: már nem olyan népszerű, mint a 80-as években

HelloVidék2021. augusztus 12. 08:14

Tizedére zsugorodott az elmúlt években a kuvaszállomány hazánkban, amin még az sem segített, hogy 2017-ben hungarikummá nyilvánították a fajtát. A polgárőr és kuvaszőr program segít a fajtamegőrzésben és a népszerűsítésben, de ha az ősi tulajdonságaival és állóképességével akarjuk megmenteni a kuvaszt, mélyebbre kell ásni, és a tenyésztésénél kell elkezdeni a változtatást.

A kuvasz ősi magyar pásztorkutya-fajta hungarikum. A nyolcvanas években még évente mintegy kétezer egyed látta meg a napvilágot. Ez a szám mostanra lecsökkent évi 160-200 közé a törzskönyvezett fajtaállományt figyelembe véve, vagyis a fajta súlyosan veszélyeztetett lett.

A tizedére zsugorodott az állomány az 1980-as évek óta, tavaly mindössze 166 törzskönyvezett kuvasz született. Tényadat, hogy a nőstények egyedszámát tekintve, ha ezer alá kerül egy faj, veszélyeztetetté válik, ha 500 alá, súlyosan veszélyeztetett kategóriába lép, a kuvasznál ez ennek jócskán a töredéke, rosszabb a helyzete, mint a bengáli tigrisé

- mondta el Vajó Zoltán, A Kuvasz és Mi Alapítvány elnöke a HelloVidéknek. A teljes cikk a kuvaszok történetéről és a megmentésükért tett erőfeszítésekről itt olvasható.

Címkék:
otthon, kutya, magyar,