A klímákért is repülnek a gigabírságok: akár egymilliót is fizethetnek a háztulajok

Pénzcentrum2021. július 2. 08:31

Kötelező bejelenteni a klímaberendezéseket Dunakeszin, és felszereléskor be kell tartani a helyi szabályokat. Erről sokan megfeledkeztek, az önkormányzat pedig most elkezdte ellenőrizni a készülékeket. Aki nem a helyi rendeletnek megfelelően rakatta fel a kültéri egységet, 1 milliós biztosítást is kaphat - sokan felháborodtak.

Sokan nem tudták, de a klímák kültéri egységeit olyan helyre kell elhelyezni Dunakeszin, ahol a közterületről nem látszanak, az utcafronti homlokzat védett ilyen szempontból, az oldalsó homlokzatokra már növényekkel takartan el lehet helyezni - erről a helyi településképi rendelet rendelkezik.

Mostanában az önkormányzat el is kezdte ellenőrizni a készülékeket, soka lakos pedig felháborodott:

Amerikában élő ismerősömnél is végeztek hasonló felmérést az elektromosáram-fogyasztására vonatkozóan, de ott meg is indokolták, hogy fejlesztik a hálózatot, amihez szükséges tudni a lakossági adatokat. Dunakeszin azonban nem tudunk ilyenről

- mondta egy lakos a Blikknek. A a dunakeszi önkormányzat kommunikációs szakreferense, Szeredi Helga azt közölte, hogy a klímák kihelyezésével és bejelentésével kapcsolatos rendeletek a honlapon megtalálhatóak, emellett minden fórumon (weboldalon, Facebook-oldalon, hírlevélben, helyi médiumban) megjelentették a szükséges tudnivalókat, valamint szórólapot juttattak el minden háztartásba.

Kiemelte, hogy akik a határidő lejártáig, ami június 30. volt, nem jelentik be a felszerelt klímát, és az önkormányzat tudomást erről tudomást szerez, azokkal szemben a jogszabályok szerinti eljárást folytatják le.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ez azt jelenti, hogy egy bizonyos türelmi idő után a mulasztókat felszólítják a légkondicionáló berendezés megfelelő helyre helyezésére, és ha ennek nem tesznek eleget, akkor jön a szankció.

Ami akár egymillió forintig terjedő bírság is lehet.

Mint indokolta, azért kérik a lakosokat a klímák bejelentésére, hogy meggyőződjenek arról, hogy „a főépítészi engedélyek nélkül az elmúlt években a házfalakra kikerült légkondicionáló berendezések kültéri egységei az előírásnak megfelelő helyre kerültek-e, tehát nem rontják az adott utcaképet.”

Címkék:
önkormányzat, bírság, büntetés, klíma, légkondicionálók,