Rengeteg jótékony hatása van, mégis csak kevesen ismerik ezt a csodanövényt

HelloVidék2021. június 8. 08:15

A mézontófű szerencsére a Dunántúlon egyre népszerűbb a gazdák körében, így méhészeti jelentősége is jelentős. Általálan az akác után virágzik. Améhek nektárt és virágport is tudnak róla gyűjteni - írja a HelloVidék.

A méhvirágfélék családjába tartozó mézontófű, más néven méhvirág vagy hernyóvirág, illetve latin nevén facélia, Észak-Amerikából származik, Európában viszonylag új kultúrnövénynek számít. Magyarországon többnyire a Dunántúlon számít népszerű növénynek, bár a Jászságban is sokszor látni mézontófű táblákat. Hogy miért számít fontos növénynek, illetve hogyan készítenek belőle mézet?

A talajigényét tekintve, annak ellenére, hogy a mézontófű a termesztése során nem igényel túlzottan sok tápanyagot és átlagos minőségű talajon is szépen díszlik, azért aszályos területeken a nyári szárazság jelentős károkat okozhat az állományban. Vízigénye a vegetációs idő során nem nagy, de bő termésre a virágzás alatt fennálló mérsékelten meleg, csapadékos időjárás esetén számíthatunk. Míg az Európai Unió fajtalistáján 8-10 fajta mézontófű faj is szerepel, addig hazánkban a jelenleg államilag elismert facélia fajták száma 3

A HelloVidék kérdéseire Csiza Erika, a Bakonynektár Méhészet szakembere adott választ. Itt elolvashatod az interjút egészben:  KATT!

Címkék:
nyár, interjú, méh, méhész, virág, hellovidék,