Így lesz látványosan olcsóbb az otthonod fűtése, hűtése: akár 30 százalékot is spórolhatsz

Pénzcentrum2021. június 3. 16:04

Magyarországon az egy főre jutó évi 6,6 tonna üvegházhatásúgáz-kibocsátásából több tonna széndioxid is a háztartások tevékenysége folytán jut a légkörbe, ennek döntő része pedig a fűtő- és tüzelőanyagok elégetéséből származik. A június 5-én esedékes környezetvédelmi világnap remek alkalmat biztosít, hogy felülvizsgáljuk otthonunk hőszigetelését, hiszen minél kevesebbet kell fűteni, annál kisebb lehet a CO2-kibocsátásunk. A megfelelően tervezett és kivitelezett hőszigetelés pedig így nem más, mint aktív környezetvédelem.

Világunkat a fejlődés mozgatja, legyen szó akár a gőzgépekről, a Holdra szállásról, a digitális technológiák elterjedéséről, vagy éppen otthonaink átalakulásáról. A fejlődésnek azonban nemcsak pozitív hatásai vannak, környezetünk és az emberiség egésze számára kedvezőtlen tényezőkkel is szembesülünk. Ezek közül az egyik legjelentősebb problémát a klímaváltozásért felelős szén-dioxid kibocsátás jelenti. Szerencsére napjainkban már számos eszköz áll rendelkezésünkre a globális felmelegedés ellen vívott harcban.  Sokan nem is gondolnák, de az egyik legjelentősebb fegyver lehet otthonunk megfelelő hőszigetelése, amelynek jelentősége többek között abban áll, hogy a károsanyag-kibocsátásunkat nagymértékben csökkentjük magunk és a következő generációk érdekében.

Spórolhatunk is a klímavédelemmel

Bár folyamatosan csökkenő tendenciát mutat, Magyarországon az egy főre jutó évi 6,6 tonna üvegházhatásúgáz-kibocsátásából több mint egy tonna CO2 a háztartások tevékenysége folytán jut a légkörbe, ennek döntő része pedig a fűtő- és tüzelőanyagok elégetéséből származik. Egy átlagos hazai családi ház az uniós átlagnál akár

10 százalékkal több energiát fogyaszthat négyzetméterenként, amelyből a hőveszteség 25-35 százaléka a falakon, 25 százaléka a tetőn, 20-25 százaléka a nyílászárókon, 15 százaléka pedig a padlón át távozik.

Kékesy Péter, a Baumit alkalmazástechnikai szakértője szerint az ilyen kiugró mértékű hőpazarlás akár 25-30 százalékkal is csökkenthető, ha megfelelő hőszigetelést választunk, hiszen minél kevesebbet kell fűteni, annál kisebb a CO2-kibocsátás. A károsanyag-kibocsátás csökkentése mellett pedig az energiahatékonyságnak köszönhetően jelentős összeget megspórolhatunk a havi kiadásokból.

Az optimális hőszigetelés a külső falakat melegen tartja télen, nyáron pedig hűvösen. A kellemes lakóklíma legfontosabb tényezői a hőmérséklet és a páratartalom. 19-22 °C-os szobahőmérsékleten (felhasználástól függően) 40-60 százalékos légnedvesség mellett kényelmesen érezzük magunkat. Ennek eléréséhez melegen tartott falakra van szükség. A külső oldali hőszigetelő rendszerrel történő szigetelés kellemes lakóklímát eredményez és csökkenti a fűtési költségeket

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

- hívja fel a figyelmet a szakértő.

A fizika törvényei szerint minél rosszabb hőtechnikai szempontból egy szerkezet, annál látványosabb eredményt lehet elérni vele. Nagyon fontos tehát, hogy milyen alapfelületre kerül a hőszigetelés. Míg egy 4 és 8 centiméternyi szigetelés között jelentős a különbség, addig egy 24 és a 28 centiméter vastag szigetelés esetén már alig mérhető. Ez a törvényszerűség azt jelenti, hogy egy viszonylag jól hőszigetelő fal utólagos szigetelésének megtérülése sokkal hosszabb lesz, mint egy „rossz” falazaté. Éppen ezért fontos, hogy új építések esetén gondolkozzunk előre. A legjobb energia az, amit nem kell felhasználnunk! A megfelelően tervezett és kivitelezett hőszigeteléssel pedig egy újabb lépést tehetünk afelé, hogy minél kevésbé terheljünk a Földet.

Címkék:
fűtés, rezsi, szigetelés, rezsicsökkentés, hőszigetelés, légkondi, hűtés, co2,

A weboldalon cookie-kat használunk.

Cookie tájékoztató