Megint pörög a magyar ingatlanpiac: boldog, boldogtalan lakást, házat vásárol

Pénzcentrum2021. május 31. 12:00

A frissen publikált becslések szerint májusban országszerte 11 800 darab adásvétel történt a használt lakóingatlanok piacán. Ez 32 százalékos növekedést jelent a tavaly májusi, korlátozások miatti alacsony értékhez képest. Idén májusban a használt lakóingatlanokra 6,8 százalékkal több érdeklődés érkezett, mint egy évvel korábban. A tulajdonosok és ingatlanközvetítők által feladott, eladó használt lakásokra és házakra vonatkozó hirdetések száma pedig több mint 10 százalékos növekedést mutat éves összevetésben.

Élénkülőben van a használt lakóingatlanok országos piaca, legalábbis erre utalnak a májusi adatok. Az ingatlan.com becslése szerint összesen 11 800 használt lakás és ház adásvételére került sor a hónapban. Ez 32 százalékos növekedést jelent tavaly májushoz képest.-mutatnak rá az ingatlan.com becslései

Élénkülés a mélyponthoz képest

Balogh László, az ingatlanportál vezető gazdasági szakértője elmondta: “A jelentős, 32 százalékos növekedés jelentős részben a tavaly májusi alacsonyabb értékeknek köszönhető. A koronavírus-járvány tavaly márciusi magyarországi megjelenése utáni korlátozások eredményeként ugyanis még 2020 májusában is a szokásosnál kevesebb adásvétel történt. A friss adatok szerint viszont a járvány tavaly tavaszi mélypontjához képest már élénkebb a lakáspiac.

Hozzátette: “A 11 800 tranzakció már megközelíti a koronavírus-járvány előtti 2019-es év átlagát. Akkor ugyanis a magánszemélyek között összesen közel 146 ezer használt lakás cserélt gazdát, vagyis havi átlagban alig több mint 12 ezer tranzakció volt a piacon.

Nőtt a kereslet és kínálat is

Az élénkülésre utal továbbá a kereslet és a kínálat növekedése éves összevetésben. A portál adatai szerint májusban több mint 37 ezer eladó használt lakóingatlan-hirdetést adtak fel a tulajdonosok és ingatlanközvetítők, ami 10,3 százalékos emelkedést jelent.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A kínálatbővülés mellett a kereslet is fokozódott az ingatlanhirdetési portálon: tavaly májushoz képest 6,8 százalékkal több érdeklődés érkezett az eladó használt lakások és házak hirdetéseire.

A szakember elmondta, hogy a járványhatás kezd lecsengeni a lakáspiacon, másik oldalról pedig az állami lakásprogram új elemei - például a lakásfelújítási program és a csok-os vásárlók illetékmentessége - támaszt ad a keresletnek. Emellett pedig a pandémia alatt elhalasztott lakásvásárlások pótlása is hozzájárulhat a forgalomnövekedéshez.

Címkék:
lakás, járvány, koronavírus, kereslet, adatok, kínálat, használt, lakásprogram,