Így űzd el vegyszer nélkül a szúnyogokat: 6 trükk a nyugodt nyári estékért

HelloVidék2021. május 30. 22:02

Jelenleg a kifejlett szúnyogok ellen elsőként a Tisza-tónál lépnek fel hatezer hektáron, a lárvák elleni biológiai módszert pedig a Duna mentén Budapest, Baja, Mohács és Sopron környékén alkalmazzák ezer hektárnyi vízfelületen. Persze emellett fontos az is, hogy saját környezetünkben is megtegyünk mindent a kellemetlen látogatók ellen. Hogyan tudunk védekezni a szúnyogok ellen a lakásban környezetbarát módon? Ennek járt utána a HelloVidék.

A Katasztrófavédelem közleménye szerint az esős májusi időjárás miatt néhol már kifejlett szúnyogok is nagyobb számban megjelentek, ezért ha az időjárás lehetővé teszi, a következő napokban megkezdődik az ellenük való védekezés. A kifejlett szúnyogok elleni készítményt földi úton, platós terepjáróra vagy kisterheautóra szerelt berendezésekkel juttatják ki az érintett települések belterületén.

A kémiai eljárás során alkalmazott készítmény a kijuttatott mennyiségben emberekre, melegvérű állatokra, növényekre ártalmatlan, hektáronként alig több mint fél litert permeteznek ki belőle, kijuttatás után pedig néhány órával lebomlik. A permetezést késő este és éjszaka végzik, így a méhekre és más, nappal aktív rovarokra nem jelent veszélyt.

A lakossági szúnyogriasztók többségében vegyi anyagok, melyek köhögést vagy légzési nehézséget is okozhatnak. Vannak persze környezetbarát megoldások is, melyekkel szintén könnyedén leszámolhatunk a szúnyogokkal.

Ezeket szedte össze a HelloVidék: részletek a cikkben!

Címkék:
szúnyog, szúnyogirtás, szúnyoginvázió, szúnyoggyérítés, szúnyogok,