Ennyit spórolhatsz, ha borostyánt futtatsz a házra: nagyon megéri

HelloVidék2021. április 27. 08:15

Rengeteg téveszme kering a zöldfalakról és a zöldtetőkről - írja a KRTK Regionális Kutatások Intézetének kutatójára a HelloVidék.

A lapnak dr. Vasárus Gábor László elmondta, az egyik egy valós probléma, hogy a borostyán és a vadszőlő kapaszkodógyökerei tényleg árthatnak a vakolatnak, de ténylegesen a fal szerkezetében csak nagyon ritkán tudnak kárt tenni, akkor is általában annak minőségével van a probléma. "Igazából nem erodálják, hanem javítják a fal várható élettartamát, mert védenek a jégesőtől, a záporoktól és az UV-sugárzástól." - fogalmazott a szakember.

Egy másik nagyon elterjedt tévhit még, hogy sokan attól rettegnek, ha fölfuttatják a házra a zöld növényeket, akkor majd a rágcsálók és a rovarok ellepik a házat. Valójában ez nem így működik. A rágcsálók általában a pince vagy a kukatároló felől támadnak, különösen a tömbházakban, a rovarveszélyt pedig a fecskefészkek leverése növeli meg, mert egy madár több száz rovart megeszik naponta

- tette hozzá dr. Vasárus Gábor László, aki beszélt a HelloVidéknek adott interjújában a zöldfalak számos pozitív hatásáról, a kivitelezési lehetőőségekről, és természetesen a beruházási árakról is.

Címkék:
rezsi, szigetelés, családi ház, fenntarthatóság, zöldítés,