Filléres kedvencüktől búcsúzhatnak a magyar vásárlók: egyre nagyobb a szigor

Népszava2021. március 29. 14:33

Bár az egyszer használatos műanyagokat július 1-től bizonyosan betiltják, egyelőre az ennek részleteit tisztázó, végleges végrehajtási rendelet is várat magára.

A kormány 2020-ban döntött az egyes egyszer használatos műanyagtermékek - tányérok, evőeszközök, szívószálak és fültisztítópálcikák - forgalmi tilalmáról. A jogszabály európai uniós műszaki felülvizsgálata 2021 januárjában lezárult, kihirdetése a közeljövőben várható, hatálybalépése 2021. július 1-jével megtörténhet.

A kormány nemrég rendeletben szabályozta az új hulladékhatósági jogköröket. Eszerint ilyen szerv alakul minden megyei kormányhivatalban, az Innovációs és Technológiai Minisztériumban (ITM), az országos és budapesti témák a Pest Megyei Kormányhivatalhoz tartoznak, a radioaktív ügyeket pedig a Baranya Megyei Kormányhivatal viszi - írja a Népszava.

 

Címkék:
otthon, végrehajtás, szemét, környezetvédelem, betiltás, műanyag, baranya megye, vásárló, innovációs és technológiai minisztérium, egyszer használatos, hulla, az európai unió, magyar kormány,