A legjobb hókifli recept karácsonyra: omlós diós hókifli zsírral

Pénzcentrum2020. december 20. 10:00

Az ünnepi, például húsvéti vagy karácsonyi aprósütemények elkészítése sokszor még a legtapasztaltabb háziasszonyoknak is nagy fejtörést okoz: mit süssünk az ünnepekre a rokonságnak a bejglin és a megszokott mézeskalácson kívül, milyen aprósütemények kerüljenek az asztalra egy egyszerű családi teadélutánon? Járjunk utána, hogyan készül a magyar aprósütemények koronázatlan királynője, a hagyományos diós hókifli!

Melyik az a desszert, ami mindenkit megmosolyogtat és a gyermekkorára emlékeztet, amiből bárki szívesen vesz néhány falatot, ráadásul nem csak a hétköznapi családi összejöveteleken, hanem a legnagyobb ünnepeken is megállja a helyét? Elárulhatjuk, hogy a hókifli készítése az összes kritériumnak megfelel: omlós, édes, hagyományos diós tölteléke gazdag és laktató, emellett a hókifli porcukorba van forgatva, ami mindannyiunkat a hóra, karácsonyra emlékeztet. Cikkünkben utánajárunk, hogyan készül a diós hókifli zsírral, az eredeti, nagymama-féle diós hókifli recept alapján!

A klasszikus magyar aprósüteményekről

A vendégváró asztalok, ünnepi családi összejövetelek elmaradhatatlan kellékei közé tartoznak a különféle aprósütemények, amelyeket számtalan formában, végtelen számú receptúra alapján elkészíthetünk: léteznek puha tésztájú, omlós, vagy éppen ropogós sütemények, vagy például különféle töltelékekkel és bevonatokkal ízesítettek, azonban mindannyiuknak van egy közös tulajdonsága: apró méretüknek köszönhetően jellemzően két-három falattal eltüntethetjük őket. A legnépszerűbb aprósütemények közé soroljuk például a linzert, a kókuszgolyót, a mézeskalácsot, a különböző kekszeket, vagy cikkünk főszereplőjét, a hókifli névre hallgató hazai klasszikust is. Nézzük, mi a hókifli, miért nevezik így és hogyan készül a hagyományos diós hókifli zsírral, az eredeti hókifli recept alapján!

Milyen sütemény a hókifli?

A hókifli egyike azoknak a klasszikus magyar aprósüteményeknek, amelyek elmaradhatatlan kellékei az ünnepi asztaloknak: készítsük akár húsvétra, karácsonyra vagy egy családi szülinapra, egy dologban biztosak lehetünk: az édes és laktató hókifli minden vendégünket kóstolásra fogja csábítani. A hókifli egyébként egy zsírral készített, omlós tésztájú aprósütemény, amelyet hagyományosan diós hókifli formájában készítünk, de ízlés szerint megtölthetjük más finomságokkal is – diós hókifli helyett készülhet például mákos hókifli, szilvalekváros hókifli, emellett számos más omlós hókifli recept is létezik (pl. bármilyen lekváros hókifli, vaníliás hókifli vagy marcipános hókifli receptek).

A „hókifli” elnevezés egyébként az aprósütemény külleméről árulkodik: a kész, kisült hókifli süteményeket még melegen vaníliás cukorral ízesített porcukorba forgatjuk, aminek köszönhetően a hokifli úgy néz ki, mintha frissen hullott hó borítaná be a külsejét. A hókifli készítése esetében is rengeteg különféle hókifli recept kering az interneten és a szakácskönyvekben: a hókifli elkészítése során ragaszkodhatunk a hagyományos vaníliás kifli formához, de készíthetünk belőle egyszerű, félhold alakú „batyukat” is. Most pedig nézzük, hogyan készül a legfinomabb hókifli zsírral, egy hagyományos diós hókifli recept alapján!

Hagyományos hókifli recept

Nem árulunk el nagy titkot azzal, ha elmondjuk: a hagyományos diós hókifli recept zsírral készül, hiszen csak így kerülhet az asztalra igazán omlós karácsonyi hókifli. A hókifli egy egyszerűen elkészíthető, közkedvelt aprósütemény, édes, diós töltelékkel (vagy ízlés szerint bármilyen más hokifli töltelékkel), porcukorba forgatva - na de nézzük, hogyan készül az omlós hókifli zsírral!

A diós hókifli hozzávalói

A hókifli tésztájához

  • 100 g búza finomliszt
  • 400 g rétesliszt
  • 200 g disznózsír (vagy vaj)
  • 2 dl tejföl
  • 1 csipet só

A diós hókifli töltelékhez

  • 100 g darált dióbél
  • 200 g porcukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 1 marék mazsola ízlés szerint
  • 2 ek rumaroma ízlés szerint
  • 1 dl víz

A hókifli forgatásához

  • 150 g porcukor
  • 1 cs vaníliás cukor

Hogyan készül a diós hókifli zsírral?

  1. A hókifli készítése során egy tálban dolgozzuk össze az átszitált lisztet és réteslisztet a zsírral, a sóval és a tejföllel. Az összegyúrt hókifli tésztát tegyük félre a hűtőbe, míg a diós hókifli tölteléket elkészítjük.
  2. A következő lépés a diós hókifli töltelék elkészítése: keverjük össze a darált diót a cukorral, ízlés szerint a mazsolával, a rumaromával és a vízzel. Főzzük addig, míg ragacsos masszát nem kapunk.
  3. A pihent hokifli tésztát gyúrjuk át megint, majd nyújtsuk ki vékonyra. Nagylyukú pogácsaszaggatóval vagy bögrével szaggassunk belőle egyforma korongokat.
  4. Tegyünk minden hókifli tésztakorongra 1-1 kanál diós tölteléket, majd tekerjük fel szorosan, hogy a töltelék nehogy kisüljön a süteményből. Formázzunk mindegyikből kifli alakot.
  5. 180°-ra előmelegített sütőben, sütőpapíron süssük készre a hókifliket 20 perc alatt.
  6. A kész hókifliket nem forrón, de még melegen forgassuk meg a vaníliás cukorral elkevert porcukorban.
Címkék:
karacsony, recept, sütemény, ünnepek, zsír, receptek, hókifli,