Már most súlyos csapás érte a lakásfelújítási ingyenmilliókat: nekik nem fog járni a pénz

Pénzcentrum2020. december 16. 10:45

Nem kapja meg a maximális összeget az, aki igénybe venné a gyermekeseknek szóló állami lakásfelújítási támogatást, ám nem tudja elszámolni a felújításra költött összeg felét munkadíjként - adta hírül az RTL Klub riportja.

Az államkincstár honlapján megjelent tájékoztatás szerint 50-50 százalékos szabály vonatkozik az anyagköltségre és a munkadíjra a visszatérítésnél, viszont ha nem egyenlő a két összeg, akkor a kisebbet veszik alapul, és annak a kétszeresét adják. Ez azt jelenti, hogy

hiába 3 millió forint az elméleti maximum, ha például valaki 4 millió forintot költ burkolólapokra és 1 milliót a kivitelezésre, összesen 2 millió forintnyi támogatás visszatérítésére számíthat.

Ha tehát valaki maga végezné el a munkát, és csak anyagra költene, akkor nem kap semmit, ha az államkincstár ilyen szigorúan jár majd el az elbíráláskor. A riportban megszólaló egyik szakértő szerint 5-10 százalékos emelkedésre biztos lehet számítani a szegmensben, míg egy másik szakember arról beszélt, ha sokan maguknak nem tudják felújítani a lakást a támogatásból, nehéz megjósolni, valójában mennyien veszik majd igénybe az ingyenmilliókat.

Címkék:
vásárlás, otthon, lakás, lakásfelújítás, személyi hitel, lakásfelújítási támogatás, kolcson, szemelyi kolcson, korszerusites,