Sima és kakaós fonott kalács recept: így készül a húsvéti fonott kalács

Pénzcentrum2020. november 22. 14:34

Húsvéti fonott kalács recept egyszerűen, kézi dagasztással: mutatjuk, hogyan készül a sima fonott kalács és a kakaós fonott kalács recept. A húsvéti fonott kalács garantált siker!

A húsvéti fonott kalács a magyarok egyik nagy kedvence, ha valami édes reggelit szeretnénk összeállítani. Akár kakaós fonottkalácsot, akár simát, akár a kettő kombinációját, az úgynevezett foltos fonott kalácsot készítjük, az eredmény minden esetben lenyűgöző lesz. A fonott kalács tészta titka a megfelelő dagasztás és kelesztés, amelyet, ha kezdők vagyunk, érdemes a fonott kalács recept követésével elvégeznünk. Cikkünkben lépésről lépésre leírjuk, hogyan készül a mennyei fonott kalács, milyen folyamatokra figyeljünk oda és meddig süssük a finom, édeskés tésztát!

A fonott kalács hozzávalói

A fonott kalács tésztájához

  • 600 g búza finomliszt
  • 70 g sütőmargarin
  • 30 g friss élesztő
  • 2 db tojássárgája
  • 4 dl tej
  • 40 g cukor
  • 1 kk só

A fonott kalács kenéséhez

  • 1 dl tej
  • 1 db tojássárgája

A fonott kalács recept elkészítése

Kakaós fonott kalács és foltos fonott kalács

A kakaós fonott kalács készítése ugyanolyan egyszerű, mint a sima fonott kalács recept kivitelezése. Mindössze annyit kell tennünk, hogy ha a liszt már a dagasztóedénybe került, szitáljunk hozzá 3 evőkanál cukrozatlan kakaóport, amit kompenzálhatunk azzal, ha még egy kevés tejet a tésztához gyúrunk. Járjunk el ugyanúgy, mint a sima foszlós kalács esetében: kelesszük kétszer, majd rendezzük fonatba. Ha variálni akarjuk a színeket és foltos fonott kalácsot szeretnénk, válasszuk ketté a tésztát és csak az egyik feléhez adjunk fele mennyiségű kakaót. Csak rajtunk áll, hány ágú fonatot készítünk: minél több az ág, annál "foltosabb" lesz a kalácsunk!

Címkék:
húsvét, recept, édesség, kalács, receptek, mit főzzek,