Aranygaluska vaníliasodóval: hogyan készül az aranygaluska recept?

Pénzcentrum2020. november 21. 14:35

Íme az egyszerű aranygaluska recept: hogyan készül az aranygaluska vaníliasodóval? Mutatjuk, aranygaluska hol kapható az Aranygaluska Pécs mellett, ha megrendelnéd!

Unod a kevert piskótákat? Valami nagyobb fába vágnád fejszédet? Ha a sütés-főzés során nem csak az elkészült étel a lényeg, hanem maga a kihívás is számít, az aranygaluska recept rendkívül jó feladat akár a haladó szakácsoknak is. Cikkünkben leírjuk, hogyan készül az aranygaluska egyszerűen, illetve milyen az igazi vaníliasodó, amelyet öntetként használunk hozzá! Vigyázat, ha egyszer jól elkészíted, nincs megállás: az aranygaluska gyakran vissza fog térni a családi asztalhoz!

Az aranygaluska hozzávalói

Az aranygaluska tésztájához

  • 500 g liszt
  • 2 db tojássárgája
  • 2 dl tej
  • 100 g olvasztott vaj
  • 200 g élesztő
  • 50 g porcukor
  • 1 csipet só

A tésztagombócok forgatásához

  • 2 db tojás
  • 100 g kristálycukor
  • 300 g darált dióbél
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 tk őrölt fahéj

A vaníliasodóhoz

  • 60 g cukor
  • 4 db tojássárgája
  • 7 dl tej
  • 1 ek vaníliaaroma
  • 1 ek liszt

Az aranygaluska recept elkészítése

  • 1. Elsőként az aranygaluska tésztáját készítjük el: az élesztőt futtassuk fel a langyos tejben egy kanál cukor hozzáadásával, majd keverjük hozzá a tojást, a lisztet, a porcukrot, a vajat és a csipet sót is. Gyúrjuk a tésztát 10 percig, majd tegyük félre 30 percre keleszteni.
  • 2. A kelt tésztát vegyük elő és nyújtsuk ki kb. 2 cm vastagságúra. Ebből az aranygaluska tésztából pohárral vagy pogácsaszaggatóval szaggassunk ki egyforma kis korongokat, gyúrjuk őket golyóvá (a 3 cm átmérőjű aranygaluskák az ideálisak).
  • 3. Keverjük össze az aranygaluska beforgatásához kikészített kristálycukrot, reszelt citromhéjat, diót és / vagy fahéjat. A tojásokat egy külön tálkában verjük fel (akár adhatunk hozzá még egy kis olvasztott vajat is).
  • 4. Egy tepsit kenjünk ki vajjal, majd halmozzuk bele az aranygaluska golyócskáit a következő módon: először mártogassuk bele a tojásba, utána forgassuk meg a cukros-diós keverékben, végül tegyük őket egymás mellé / egymásra a tepsibe. A maradék cukros diót szórjuk a tetejére.180°-ra előmelegített sütőben süssük készre 30 perc alatt, tűpróbával ellenőrizzük!
  • 5. Készítsünk vaníliasodót az aranygaluska mellé: forraljuk fel a tejet benne a vaníliaaromával. A tojássárgáját egy külön tálban keverjük habosodásig, majd adjuk hozzá a kevés lisztet és a cukrot is. Apránként adagoljuk a meleg vaníliás tejhez, amivel kis lángon, folyamatos kevergetés mellett sűrűre főzzük.
  • 6. Tálaláskor az aranygaluska mellé, vagy annak tetejére adagoljunk egy nagy kanál vaníliasodót!

Ha nincs kedved elkészíteni: aranygaluska hol kapható?

  • Barabás Étterem, Debrecen
  • Aranygaluska Pécs
  • Gere pékség, Budapest
  • Angel Pizza, Budapest
  • Mega Megálló, Szeged
Címkék:
étterem, recept, sütemény, desszert, házhoz szállítás, receptek, mit főzzek,