Smarni, avagy császármorzsa recept: a habkönnyű császármorzsa készítése

Pénzcentrum2020. november 20. 20:07

Habkönnyű császármorzsa recept, avagy smarni recept: mutatjuk, mi az a császármorzsa, és hogy hogyan történik a császármorzsa készítése. A smarni készítése rendkívül egyszerű: a smarni liszttel, tojással és tejjel készült egyszerű serpenyős tészta, amit a palacsintához hasonlóan kell összeütnünk. Gondoltad volna, hogy a császármorzsa egy igazi történelmi édesség?

A császármorzsa egyike a legegyszerűbb magyaros édességeknek: a habkönnyű császármorzsa tészta különlegessége az, hogy nem sütőben, hanem serpenyőben sütjük ki, darabosra törve tálaljuk. Ha unod a palacsintát, ám mégis valami hasonló édességre vágysz, nincs is jobb tippünk, mint egy ínycsiklandó smarni összeütése és meghintése porcukorral! Cikkünkben leírjuk, mi a smarni, azaz császármorzsa és hogyan készül ez a mennyei édesség, illetve eláruljuk, hogyan tálaljuk, hogy a lehető legfinomabb legyen!

Mi az a császármorzsa?

A császármorzsa (népies nevén smarni) egy történelmi múlttal rendelkező, osztrák-magyar desszert, amelyet a Monarchia fennállása alatt találtak fel. A legendák szerint Sisi Királyné udvari szakácsa készítette el ezt az édességet a császári pár számára, ám az sem kizárt, hogy a császármorzsa maga Ferenc József találmánya volt. A császármorzsa németül Kaiserschmarrn, a magyar kifejezés tükörfordítása, a császárról kapta a nevét, az egész volt Osztrák-Magyar-Monarchia területén elterjedt más-más elnevezéssel. A desszert hagyományosan lisztből vagy búzadarából készül tojással, tejjel, cukorral; kifejezetten hasonlít a palacsintatésztához, ám serpenyőben készítik el azt. Máris mutatjuk, hogyan történik a habkönnyű császármorzsa készítése!

Egyszerű császármorzsa recept (smarni recept)

A császármorzsa hozzávalói

  • 200 g liszt vagy búzadara
  • 2 dl tej
  • 4 db tojás
  • 1 citrom reszelt héja
  • 2 ek vaj
  • 1 csipet só
  • sárgabaracklekvár
  • porcukor

A császármorzsa recept elkészítése

  1. Keverjük össze a hozzávalókat: a tojást, a tejet, a citrom reszelt héját annyi liszttel, vagy tetszés szerint búzadarával, hogy a kívánt mértékben folyós tésztát kapjunk, ami sűrűbb a palacsintatésztánál, ám mégis hasonlít rá.
  2. Ha búzadarával dolgoztunk, hagyjuk egy órán keresztül állni, ha liszttel, folytathatjuk a császármorzsa készítését.
  3. A smarni serpenyőben fog megsülni: egy serpenyőben olvasszunk vajat bőségesen, majd öntsük bele a császármorzsa masszáját. Süssük kevergetve, míg "morzsákra" szét nem esik. Akkor jó, ha minden darabka szépen megsült.
  4. Tálaláskor szórjuk meg porcukorral és kínáljunk hozzá lekvárt (hagyományosan baracklekvárt).
Címkék:
recept, édesség, receptek, mit főzzek, zadar,