Éjféltől jöhetnek a korlátozások: a parlament meghosszabbította a rendkívüli jogrendet

Pénzcentrum/MTI2020. november 10. 16:03

Rendkívüli ülést tartott ma az Országgyűlés, amelyen döntés született a rendkívüli jogrend meghosszabbításáról, ezáltal a további korlátozó intézkedésekről. Az ülés délelőtt 10 órakor, napirend előtti felszólalásokkal kezdődött, a koronavírus-járvány második hulláma elleni védekezésről szóló kormányzati előterjesztésről pedig délután született döntés.

Az Országgyűlés a döntéssel felhatalmazta a kormányt, hogy a koronavírus-járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzettel összefüggésben hozott kormányrendeletek hatályát a most megszavazott törvény hatályvesztéséig - azaz a kihirdetését követő 90. napig - meghosszabbítsa. A parlament egyúttal megerősítette ezeket a kormányrendeleteket. A Országgyűlés ugyanakkor a törvény hatályvesztését megelőzően is visszavonhatja e felhatalmazását.

Korlátozások a veszélyhelyzet alatt

A koronavírus-járvány második hulláma miatt elrendelt rendkívüli jogrend, a veszélyhelyzet múlt szerdán lépett hatályba. Az alkotmány szerint a kormány a veszélyhelyzetben rendeletet alkothat, amellyel - sarkalatos törvényben meghatározottak szerint - egyes törvények alkalmazását felfüggesztheti, törvényi rendelkezésektől eltérhet, valamint egyéb rendkívüli intézkedéseket hozhat. E rendeletek tizenöt napig maradnak hatályban, kivéve, ha a kormány - az Országgyűlés felhatalmazása alapján - meghosszabbítja a hatályukat. Ezt a felhatalmazást adta meg kedden a Ház.

Továbbra is az a célunk, hogy emberéleteket mentsünk meg, ezért a járvány elleni védekezésben gyors döntési és cselekvési képességre van szükség

- olvasható a kormányzati előterjesztés általános indoklásában, amely szerint a rendkívüli jogrend ebben nyújt segítséget, hiszen a jelenlegi járványügyi helyzetben a meghozott intézkedések minél gyorsabb végrehajtása indokolt.

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn közölte: csökkenteni kell a koronavírusos megbetegedéseket, mert ha továbbra is ilyen ütemben nő a fertőzöttek száma, akkor a kórházak nem tudnak megbirkózni a rájuk nehezedő teherrel. Mivel a mai plenáris ülésen a képviselők többsége, 180 igen, egy nem szavazattal elfogadta a kormány rendkívüli felhatalmazásáról szóló törvényjavaslatot, így azok az intézkedések, amelyeket a miniszterelnök tegnap a Facebookon jelentette be már szerdától életbe léphetnek. Ezek a következők voltak:

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
  • este 8 és hajnal 5 között kijárási tilalom lesz, felmentés csak a munkába, illetve a munkából hazajárás, illetve rendkívüli esetekben lehetséges,
  • minden gyülekezés tilos,
  • az éttermek bezárnak, csak házhozszállítás lehetséges, az üzemi konyhák nyitva maradhatnak,
  • az üzletek, fodrászatok, egyéb kiskereskedelmi szolgáltatók 19 órakor bezárnak, hogy nyolcra mindenki hazaérjen
  • a szállodák nem fogadhatnak turistákat, csak üzleti vendégeket
  • rendezvénytilalom lesz
  • magánrendezvényeken maximum 10-en vehetnek részt
  • esküvők lagzi nélkül tarthatók, minimális létszámmal
  • a temetéseken maximum 50 fő vehet részt
  • zártkapus sportesemények lesznek
  • a szabadidős intézmények bezárnak
  • szabadtéren a sportolás megengedett, az amatőr csapatsport tilos
  • online formában működhet a felsőoktatás, a kollégiumokat be kell zárni
  • nyolcadik osztály fölött digitális oktatás lesz, a 14 éven aluliak még járhatnak iskolába, óvodába, bölcsődébe
  • a kórházi dolgozókat, a tanárokat, óvónőket, bölcsődei dolgozókat hetente tesztelni kell
  • a szállodáknál a zárás utáni első 30 napban a november 8-ig történt foglalásokat, illetve azok 80 százalékát az állam megtéríti, ennek feltétele, hogy a munkavállalókat ne bocsássák el, azok megkapják a fizetésüket
  • az éttermeknek, szabadidőps létesítményeknek a 30 napra nem kell járulékot fizetni, az állam a munkavállalók bérét megtéríti. Ennek feltétele, hogy a munkavállalót ne bocsássák el, azok megkapják a fizetésüket.

A fenti intézkedéseket egyelőre 30 napra vezethetik be, de szükség esetén meghosszabbíthatják. A részletek vélhetően még a mai nap folyamán megjelennek a Magyar Közlönyben, így tehát szerdától már életbe is léphetnek az intézkedések.

Címkék:
temetés, parlament, szavazás, bejelentés, korlátozás, határozat, döntés, plenáris ülés, alkotmány,