Szemet vetett a magyar vízkészletre az EU: a jövőnk múlhat ezen a lépésen

HelloVidék2020. október 28. 08:14

Jól látszik, hogy a mezőgazdasági termelést az elmúlt évtizedekben jelentősen befolyásolta az éghajlatváltozás, a korábbiaknál magasabb hőmérsékletek, a csapadék mennyiségének csökkenése, a megnövekedett napsugárzás és a szárazság intenzitásának fokozódása Épp ezért dolgozott ki két megközelítést az Európai Bizottság a mezőgazdaság éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodása érdekében: az öntözés döntéstámogató rendszerét (Decision Support System for Irrigation: DSSI), amely információs támogatást nyújt a felhasználó számára, valamint a zöld szélfogók (Green Windbreaks: GWB) programját, amely megvédi a táji területeket a vízveszteségtől, a talajeróziótól és a szélkároktól. A témáról tartottak workshopot a Régiók és Városok Európai Hetén (European Week of Regions and Cities) októberben Brüsszelben, amelyen a HelloVidék is részt vett. 

Miután a szakemberek tudják, hogy az éghajlatváltozás hatásait valószínűleg nem lehet elkerülni, ezért válik minden korábbinál fontosabbá a megfelelő mérséklési és alkalmazkodási intézkedések végrehajtása, mind a mezőgazdasági termelésre, mind a vidéki területek és régiók gazdaságára gyakorolt jelentős negatív hatás elkerülése érdekében. Ebben segíthet az úgynevezett LIFE ViVaCCAdapt projekt, amely egy átfogó stratégiát dolgozott ki a lehetséges megoldási alternatívák érdekében.

A projekt konkrét céljai a következők:

 

  • az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás stratégiai intézkedéscsomagjának meghatározása egy holisztikus megközelítés alkalmazásával, amely magában foglalja az együttműködést számos különféle ágazat szakértőivel, ideértve a mezőgazdaságot, az erdészetet, a hidrológiát, az idegenforgalmat és a várostervezést. A projekt figyelembe veszi a javasolt mezőgazdasági intézkedések által kiváltott lehetséges környezeti problémák szakértői értékelését;
  • kísérleti döntéstámogató rendszer (DSS) létrehozása az öntözés és az ehhez kapcsolódó vízfogyasztás ésszerűsítése érdekében a Víz Keretirányelv követelményeinek megfelelően;
  • bemutató központ a zöld szélfogók (GWB) telepítésének bemutatása érdekében, hogy jól láthatóvá váljon, hogy ezek milyen hatással vannak a talajminőség és a biológiai sokféleség fenntartására. 

 

A brüsszeli workshopon ezeket a megközelítéseket ismerhettük meg közelebbről. Elsőként nézzük meg az az öntözés döntéstámogató rendszerének (Decision Support System for Irrigation: DSSI) működését, gyakorlati használhatóságát és az ezzel kapcsolatos, eddigi tapasztalatokat.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A rendszer javaslatot készít az öntözésre a növény és az öntözőrendszer típusa alapján, amihez több tényezőt vesz figyelembe: az időjárás előrejelzését, a talaj vízvisszatartó tulajdonságait. Az adatokat csomagokba gyűjti, majd ezeket egy úgynevezett TDR talajnedvesség mérő szonda a kommunikációs egységen keresztül elküldi a központi szervernek. A gazda telkén összegyűjtött adatok és az időjárás-előrejelzés adatai alapján a rendszer automatikusan kiszámítja az öntözéshez javasolt időt és a vízmennyiséget

- mondta el a beszélgetésen Patricija Štor, a szlovéniai ROD Ajdovščina Regionális Fejlesztési Ügynökség projekt-koordinátora. Ha érdekel a workshopról készült teljes beszámoló, akkor olvasd el a cikket a HelloVidék oldalán!

Címkék:
otthon, pénzcentrum.hu, eu, vízfogyasztás, szárazság, vízkészlet, hello vidék,