Sokan akartak kulcsrakész házat venni: durván közbeszólt a járvány

hvg.hu2020. szeptember 2. 09:31

Többéves növekedési pályáról rántotta le a készházszektort az idei áfaemelés, 20 százalékkal kevesebb könnyűszerkezetes lakóépület talál vevőre. Kárpáti József, az ÉVOSZ - Magyar Környezettudatos és Szerelt Technológiás Vállalatok Szövetségének (Makész) elnöke szerint a készházpiacon jellemzően a 30-40 millió forintos kategória vezet, ahol az idén az áfaemelés, valamint az anyagárak és a bérköltségek növekedése miatt 6-8 millió forinttal drágult a beruházás.

6-8 millióval nőtt a beruházások ára az áfaemelés, illetve az anyagárak és a bérköltségek növekedése miatt. A csökkenés szinte kizárólag az alsó-közép árkategóriában látszik, a prémiumszegmensben egyáltalán nem - írja a Világgazdaság. A drágulás nyomán alapvetően módosult a vásárlók által kért kivitelezési fokozat is:

tavaly még a kereslet 90 százalékát a kulcsrakészre kivitelezett épületek adták, idén viszont már csak minden harmadik-negyedik vevő igényli a csaknem teljesen kész állapotú házat.

A szövetség tagjai a piac egészére jellemző visszaesés dupláját, több mint 40 százalékos forgalomcsökkenést jeleztek, miután 2018-ban 322, tavaly 379, idén viszont mindössze 225 épületet adtak át. A csökkenés szinte kizárólag az alsó-közép árkategóriában látszik, a prémiumszegmensben egyáltalán nem. Csak az utóbbi hetekben kezdett éledezni a piac.

Címkék:
otthon, ingatlan, áfa, készház, ház, adásvétel,