5 tipp, hogy nyáron is megfelelő legyen a lakásod, házad hőmérséklete

Pénzcentrum2020. június 17. 19:26

A vírushelyzet enyhülésének ellenére valószínű, hogy az eddig megszokottaktól eltérően az idei nyáron többen, több időt töltenek majd otthonaikban, zárt térben. Éppen ezért érdemes tehát odafigyelnünk életterünk klímájára. 

A lakóterek klímáját az épületek több tulajdonsága is befolyásolja, ezek közül a legfontosabb a hőmérséklet és a páratartalom, melyeknek döntő szerepük van abban, hogyan érezzük magunkat otthonainkban. Éppen ezért kiemelten fontos lakóterünk megfelelő hőmérséklete, az állandó és egészséges mértékű páratartalom, valamint a levegő minősége. Új ház építésénél vagy egy régi felújításnál tartsuk szem előtt a természetes lakóklíma megteremtését a nyári hőségben is - válik a Baumit szakértői.

Támogassunk a páraszabályozást természetes vakolat használatával

Egy belső tér normál páratartalma 40 és 60% között mozog, amely ingadozhat napjában többször is a lakásban végzett tevékenységek függvényében. A reggeli és az esti órákban magasabb ez az érték, amikor a családtagok otthon tartózkodnak, főznek és fürdenek, valamint alacsonyabb a nap többi időszakában. 

A mész kötőanyagú vakolatok képesek arra, hogy a helyiségben időnként jelentkező többlet-páramennyiséget felvegyék és raktározzák, majd leadják a belső tér felé akkor, amikor szárazabb összetételűvé válik a levegő. Ezzel hozzájárulva a közel állandó relatív páratartalom kialakításához, megtartásához. 

Intenzív szellőztetéssel cseréljük az elhasználódott levegőt

Az egészséges beltéri klímához minden esetben hozzájárulhatunk a szellőztetéssel, kicserélve az elhasznált, oxigénhiányos, állott levegőt, ami fáradékonyságot és fejfájást okozhat. A gyakori és intenzív, de rövid szellőztetés a nyári melegben is sokkal hatékonyabb, mintha hosszú időre, résnyire hagyjuk nyitva az ablakot. A szellőzésre a mai, jó légzárású ablakok alkalmazása mellett sokkal nagyobb figyelmet kell szentelni, mint régen!

Szellőztessük a falakat meszes vakolattal 

A kutatások bizonyítják, hogy a mész kötőanyagú vakolatok magas (12-13 közötti) pH-értékkel rendelkeznek, mely penészgombaölő és antibakteriális hatású. Ezért az ilyen típusú vakolatok - a már említett páraszabályozó hatásuk mellett - az alga- és a penész elleni harcban is kiváló segítséget jelentenek.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ügylejünk a por mennyiségére  

Az egészséges lakóklímához a lakótér rendszeres portalanítása mellett a mésztartalmú vakolatok használatával is hozzájárulunk, hiszen ezen anyagok antisztatikus tulajdonsággal is rendelkeznek. Felületükön a por jóval kevésbé tapad meg, mellyel szintén hozzájárulnak a belső terekben az egészséges, tiszta és kellemes közérzet kialakításához.

Fordítsunk kevesebb energiát a ház hűtésére megfelelő hőszigeteléssel

A lakóhelyiségek léghőmérséklete általában 19 és 22 °C között kellemes, de ez minden esetben szubjektív és személyfüggő. A hőérzetet jelentősen befolyásolják a különböző felületek, azaz a padlók, nyílászárók és falfelületek hőmérsékletei. Az optimális hőszigetelés a nyári melegben a hirtelen felforrósodástól, télen pedig a lehűléstől - mint egy páncél - védi az egész épület szerkezetét.  Ezzel alacsonyabb lehet a hőingadozás, és az energiafogyasztás és így járulhatunk hozzá a természetes lakóklímához. 

Kékesy Péter a Baumit alkalmazástechnikai vezetője azt javasolja, hogy az új házak és a régi házak utólagos hőszigetelésénél is rendszerben gondolkodjunk, hogy az anyagok jól működjenek együtt, hosszú távon biztosítva egy épület hőszigetelését.

Címkék:
otthon, pénzcentrum.hu, ingatlan, klíma, por, tiszta energia,