Komoly fizetésemelés jön ezeknél a fővárosi cégeknél

MTI2020. április 18. 10:17

Karácsony Gergely a fővárosi cégek vezetőinek jelentős fizetésemeléséről döntött - írja szombati számában a Magyar Nemzet.

A járványveszély gazdasági hatásainak enyhítése különösen szükségszerűvé teszi a javadalmazási rendszer átalakítását, mivel a fővárosi tulajdonban álló gazdasági társaságoknak a várható gazdasági visszaeséshez való alkalmazkodása kulcsfontosságú a fővárosi közfeladatok hatékony ellátása szempontjából - idézi Karácsony Gergely főpolgármesternek a Fővárosi Közgyűlés feladat- és hatáskörében meghozott április 13-i döntését a lap.

Az új rendszer szerint a fővárosi cégvezetők jövedelme a hasonló állami társaságok vezérigazgatói személyi alapbérének 60, illetve 80 százaléka között határozható meg. Amennyiben a MÁV első emberének tavalyi adatok szerinti havi ötmilliós bére lesz az etalon, akkor akár havi négymilliós apanázst is felmarkolhatnak egyes budapesti cégvezetők - jegyzi meg a lap.

A főpolgármester arról is döntött, hogy a cégvezéreknek az úgynevezett teljesítménybérét az éves alapbér eddigi 15 százalékáról újra emeljék fel 40 százalékra.

Karácsony Gergely 43 fővel növeli a főpolgármesteri hivatal létszámát is, döntően kommunikációs és koordinációs többletfeladatokra hivatkozva. Az adóiroda létszámát többek között azzal az indokkal bővítik, hogy "a várható iparűzésiadóbevétel-kiesés ellensúlyozása az adóigazgatási apparátus megerősítését is szükségessé teszi". 

Címkék:
otthon, főváros, karácsony gergely,