Brutális rekord: soha nem termeltek még ennyi zöldenergiát a magyarok

MTI2020. április 6. 23:00

Soha nem volt ekkora megújulós termelés Magyarországon. Az Energiaklub számításai szerint több csúcsot is megdöntöttünk a hétvégén, dübörög a napenergia-termelés.

Vasárnap 13 órakor mindenkori csúcsot döntött a napenergia: 27,3 százalékát adta a teljes magyar áramtermelésnek. Ehhez a kiugróan magas arányhoz hozzájárult a napos idő, az elmúlt évek rengeteg naperőmű-beruházása és természetesen a koronavírus miatti csökkenő fogyasztás is.

Ugyancsak vasárnapi csúcs, hogy a megújulók 34,6 százalékát adták a teljes magyar áramtermelésnek, ilyen magas arány soha korábban nem fordult elő. A számokból jól látszik, hogy a megújuló energiaforrások közül hazánkban meghatározó szerepe van a napenergiának.

Szombaton a napenergia abszolút csúcsot is beállított, 12.30-kor összesen 939 MW teljesítményt adtak a hálózatra a napelemes rendszerek. Ennél az adatnál fontos megjegyezni, hogy nem függ össze a vírushelyzettel, ezt kizárólag a napsütésnek és annak köszönhetjük, hogy a beruházások hatására az elmúlt évben az 1000 MW-ot is átlépte az összesített napelem-kapacitás Magyarországon.

Jól látszik, hogy minden eddiginél tisztább a magyar áramtermelés, ami nagyban köszönhető a növekvő napelem-kapacitásnak. A megújulókkal gyakorlatilag nulla CO2-kibocsátással tudunk energiát termelni. Fontos látni, hogy a megújulós erőművek az egyszerűbb struktúrájuknak és fenntartásuknak köszönhetően biztonságosan működnek a jelenlegi helyzetben is

- értékelte Magyar László, az Energiaklub szakértője.

Címkék:
otthon, áram, napenergia, energiatermelés, megújuló energia, naperőmű, megújuló energiaforrás,