Boldog nőnapot! Még ezen a területen is hátrányban vannak a magyar nők

Pénzcentrum2020. március 8. 09:00

A nők jelentős hátrányban vannak a férfiakkal szemben az internet használatát illetően világszerte - mutat rá egy friss felmérés. Európa ebből a szempontból kifejezetten kedvező régiónak tekinthető, hiszen csökkenőben a különbség, ráadásul a világháló használatának aránya is magas. Az egyre növekvő digitális veszélyek miatt kortól és nemtől függetlenül különös figyelmet kell fordatani a világháló tudatos használatára és adataink biztonságára.

Az elmúlt hat évben ugyan folyamatosan csökkent a különbség, ám Európában még mindig nagyobb arányban használják a férfiak az internetet, mint a nők. Az internet penetráció aránya a férfiak körében tavaly 84,9 százalék volt, míg ugyanez a nők körében 80,3 százalékot tett ki - derül ki az ENSZ nemzetközi távközlési együttműködéseket segítő szervezete, az International Telecommunication Union (ITU) felméréséből. A különbség 2013-ban még jóval nagyobb volt, akkor 9,4% százalékos eltérést regisztráltak az urak javára. 

Mindenképpen örömteli, hogy az internethasználat tekintetében a nők lemaradása folyamatosan mérséklődik Európában. A különbség felszámolása mindenki elemi érdeke, hiszen ez is hozzájárul, hogy a világháló felelős és tudatos használata, valamint az adatvédelem kiemelt szerepe a társadalom egészét tekintve általánossá váljon

- hangsúlyozta Gölcz Dénes, a Panda Security Hungary ügyvezető igazgatója. Ezekkel a mutatókkal Európa kiemelkedő régiónak tekinthető. Az internet használatában ugyanis világszinten tetemes különbség van a nemek között. Az ITU adatai szerint a föld férfi lakosságának több mint 58 százaléka használta tavaly a világhálót, ez viszont a nők esetében csupán 48 százalék körüli, vagyis jelentős, 

10 százalékos az elmaradás.

A különbség 2013 és 2019 között csak Európában, Amerikában és a FÁK országokban csökkent, a világ többi részén a nők kárára nőtt a különbség. Az internet használó nők aránya az országok csupán 8 százalékban magasabb, mint a férfiaké. Ezen a téren nemek közötti egyenlőséget pedig csak az államok egynegyede tud felmutatni.

A tudatos internet, s különösen a közösségi oldalak használatra az Európai Bizottság közelmúltban kiadott Special Eurobarométer kutatása is kitért, amely szintén vizsgálta a nemek közötti eltéréseket. E szerint a hölgyeknek mindössze harmada nincs tisztában azzal, miként változtathatja meg ezeken a felületeken biztonsági beállításait, emellett pedig hasonló arányban vannak azok, akik megbíznak az alapbeállításokban. 

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
Tízből csaknem ketten pedig egyáltalán nem aggódnak azon, hogy megosszák személyes adataikat.

"Mára egyértelművé vált, hogy kortól és nemtől függetlenül különös figyelmet kell fordítani a világháló tudatos használatára és adataink biztonságára. Egyre hangsúlyosabbá válik, hogy megfelelő digitális védelmi megoldásokat használjanak a felhasználók, hiszen ma már naponta mintegy 400 ezer új kártevő jelenik meg, amelyek megfékezése mindenki általános érdeke" - fűzte hozzá Gölcz Dénes.

Címkék:
otthon, internet, nők, nőnap, internethasználat, nemzetközi nőnap,