Megoldás kell: többen halnak így meg a négy fal közt télen, mint az utcán

Pénzcentrum2020. január 28. 08:15

Egy hete a fagyhalál idei áldozatainak száma már a 100-at közelítette országszerte, közülük legtöbben a lakásukban hűltek ki. Az önkormányzatokra van bízva, milyen módon, mekkora összegekkel támogatják a lakásszegénységben élőket a tartós téli mínuszok idején.

A Magyar Szociális Fórum adatai szerint a fagyhalál áldozatainak száma 95-re emelkedett szeptember közepétől január közepéig. Az emberjogi szervezet tájékoztatása szerint a hideg miatt végzetesen kihűltek többsége, megközelítőleg 60 százalékuk fűtetlen lakásban vesztette életét. A többiek kórházba szállításuk közben, vagy beszállításuk után (kb. 20 százalék), illetve a szabad ég alatt (kb. 20 százalék).

A KSH adatai szerint 2018-ban összesen 259-en haltak fagyhalált Magyarországon. Ezek 39%-a szabad ég alatt következett be, 61%-a pedig fűtetlen lakásokban, illetve kórházba szállítás közben, vagy odaérkezés után. A nemi összetételt tekintve a fűtetlen lakásokban történt kihűléses esetek áldozatainak többsége nő, a szabad ég alatt elhunytak többsége viszont férfi volt. Az áldozatok között akadt fiatalkorú is, de zömében 50 év fölöttiek voltak.

A lakásszegénységben élőket célzó állami segítség, a lakásfenntartási támogatás finanszírozása teljesen megváltozott 2015-től. Míg korábban a rászorulóknak az önkormányzatok állami normatíva alapján utalták ki ezt az ellátást, manapság már az önkormányzatok dönthetik el, biztosítanak-e bármilyen, lakásfenntartásra szánt juttatást a települési támogatások körén belül vagy sem. A helyi önkormányzatok autonómiája miatt a lakhatási kérdéseket az egyes önkormányzatok különbözőképp szabályozzák helyi rendeletekben, részletezi a Habitat for Humanity a 2019-es lakhatási jelentésében.

A teljes cikk a Hellovidék oldalán olvasható.

Címkék:
otthon, halál, fagy, hideg, meleg,