Fullon vannak a bölcsik: és nem is lesznek azonnal új férőhelyek

Pénzcentrum2019. szeptember 1. 10:01

 Akár másfél-két évig tarthat, amíg a bölcsődei férőhelyekről meghirdetett pályázatok nyomán valóban több gyermeket tud fogadni egy-egy intézmény. A bölcsődei ügyek koordinációjáért felelős miniszteri biztos az InfoRádiónak elmondta, hogy már a meghirdetés napján érkeztek jelentkezések a legutóbbi ilyen pályázatra és beszélt arról is, hogy nincs jelentős hiány a bölcsődei nevelők között.

A kedden megnyílt 2,5 milliárd forintos keretösszegű, bölcsődei férőhelybővítésről szóló pályázatra csak Pest megyei önkormányzatok jelentkezhetnek, de a fővárosban is van lehetőség támogatást kérni - hívta fel a figyelmet Kovácsné Bárány Ildikó.

Arra viszont várni kell, hogy valóban több férőhely legyen, ugyanis a megvalósításra 18-24 hónap áll rendelkezésre.

Korábban a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnöke azt mondta: főleg Pest megyében és Budapesten gyakran nagyon sokat kell várni, hogy a gyermek bekerülhessen egy-egy bölcsődébe. Szűcs Viktória szerint nem eltúlzott az, hogy

már a várandós anya megpróbálja beíratni meg nem született gyerekét a bölcsődébe, mert a várólista egy év is lehet kerülettől, településtől függően.

A kiírás napján kilenc önkormányzat igényelte a férőhelybővítési támogatást - közölte a miniszteri biztos. Erre a célra tavaly is kiírtak pályázatot Pest megyében, amelyre már a második napon a rendelkezési összeg duplájára adtak be jelentkezéseket az önkormányzatok.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnöke az intézményekben tapasztalható munkaerőhiányról is beszélt. A miniszteri biztos viszont hangsúlyozta, hogy ezen a területen nincs nagy probléma,

a hivatalos adatok szerint az álláshelyek 97,5 százalékát töltötték be.

Az elmúlt négy évben folyamatosan nőtt a kisgyermek-gondozó-nevelő és csecsemő és kisgyermek nevelő képzésben részt vevők száma - tette hozzá Kovácsné Bárány Ildikó.

Címkék:
otthon, pályázat, Budapest, bölcsőde, várólista, pest megye, bölcsődei dolgozók demokratikus szakszervezete,