Rengeteg vírus terjed a mobilokon: magyarok is komoly veszélyben

Pénzcentrum2019. június 19. 12:02

A felnőtt internetezők 90 százaléka rendelkezik okostelefonnal Magyarországon, viszont mindössze 56 százalékuk telepített eszközére vírusirtót - derül ki a K&H friss kutatásából. Fizikális visszaélés ellen a felhasználók 49 százaléka PIN-kóddal védekezik, de 18 százalékuk semmilyen feloldási védelmet nem használ. 2021-re 6000 milliárd dollárt költhetnek a világ vállalatai kibervédelemre - hangzott el a bankcsoport mai sajtótájékoztatóján, amit a Portfolio tudósított.

A K&H kutatást végzett Magyarországon kiberbiztonsági kérdésekben, Patonai István, a K&H informatikai vezetője a következő fontosabb részleteket ismertette az eredményekkel kapcsolatosan:

a háztartások 90%-ában van okostelefon, míg laptop 71, asztali számítógép pedig csak 61%-ban található meg a magyar háztartásokban. A munkahelyi gépek 88%-án van vírusirtó, a saját használatú gépeknél ez az arány 87%, az okostelefonok esetén viszont alig 56%. A munkahelyi gépek 41%-án takarják le a kamerát, míg az otthoni gépek esetén ez az arányszám 36%, okostelefonok esetén alig 19% ez az arány. Az utóbbiak letakarása nem is életszerű, sok gyártó pedig nem ajánl integrált megoldást

- ismertette Patonai István. Az okostelefonok többségét (49%) PIN-kóddal védik, a második legnépszerűbb megoldás az ujjlenyomat. 18%-ban képernyővédelmi megoldást nem használnak a felhasználók. A válaszadók 32%-a nem halott sosem a kétfaktoros azonosításról, 33%-uk hallott róla, de sosem használta. Alig 22% használ online vásárlás során kétfaktoros azonosítást.

Újságírói kérdésre Patonai elmondta, hogy több ezer ügyfelet érintő phishing-kampányok futnak rendszeresen, ha ezeket bejelenti korán egy felhasználó, egy ilyen károkozási kísérletet fél órán belül hatástalanítani tudnak. "Elenyésző" egyébként a sikeres kibertámadások száma, ezek többnyire az ügyfelek figyelmetlensége miatt történnek, a bank pedig megtérítette az elveszett összegeket.

A Cybersecurity Ventures jelentése szerint 1000 milliárd dollárt költöttek 2015-ben kiberbűnözés-elhárításra a vállalatok, 2021-re ez az érték a hatszorosára növekedhet.

Címkék:
otthon, mobiltelefon, veszély, vírus, kh, adatok,