Városban laksz? Durva, mi minden ömlik be az ablakodon

Pénzcentrum2019. május 5. 14:00

Nagyban befolyásolja az életminőségünket a levegő, amit beszívunk. Épp ezért nem mindegy, hogy miképp végezzük el otthon a szellőztetést.

Az otthoni levegő tisztaságáról viszonylag kevés szó esik, holott egészségünk szempontjából egyáltalán nem mindegy, milyen levegőt lélegzünk be. "Otthonunk levegője nagymértékben függ attól, mennyire forgalmas helyen található a lakóhelyünk, de az is fontos kérdés, hogyan gondoskodunk a benti levegő tisztításáról, illetve cseréjéről? - hívta fel a figyelmet Lucza András, a Sencor termékmenedzsere.

Felújítanád a lakást? Hitelekért keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát!

Amikor valaki egy forgalmasabb városrészben ablakot nyit, hogy szellőztessen, akkor szén-dioxidból, nitrogén-dioxidból, szálló porból (PM10) álló levegőt enged be" - tette hozzá a szakember. Hozzátette: mindez légzőszervi megbetegedéseket okozhat és növeli az allergia kialakulásának kockázatát, mivel a pollenek a kisebb és nagyobb méretű lebegő részecskékre tapadnak, ezáltal a szervezetben a szokásostól eltérő immunválaszt adnak ki. Az oxigéncsere miatt azonban a szellőztetésre bizonyos időközönként szükség van.

Az otthoni levegő tisztaságára a legtöbben akkor kezdenek el figyelni, amikor tavasszal jelentkeznek a szénanátha, vagy allergia tünetei. Hazánkban egyre több, becslések szerint már kétmillió allergiás él. "Sokan érthető módon gyógyszerekkel próbálják meg kezelni az orrfolyásos, szem- és nyálkahártya irritációval járó tüneteket, azonban hosszú távon érdemes lehet gondolni légtisztító beszerzésére" - jegyezte meg a Sencor termékmenedzsere.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az elektromos árammal működő légtisztítók többféle bemeneti szűrővel gondoskodnak a durva porszennyeződések és az allergén anyagok kiszűréséről. Használatukkal hosszútávon szennyező anyagoktól mentes levegő tartható fenn egy kisebb méretű lakást kitevő alapterületen (50 m2). A mosható, HEPA H13-as szűrő 99,97 százalékos hatékonysággal tisztítja a levegőt, de a tökéletes eredmény érdekében csúcstechnológiára is szükség van. "Egyes készülékek UV-C sugárzást használnak, ami 99,92 százalékban elpusztítja a levegőben található mikroorganizmusokat, penészgombákat és vírusokat.

A légtisztítók nemcsak a levegő minőségét javítják, hanem a bennük lévő szénszűrő, valamint az egyes modelleknél rendelkezésre álló ionizáló funkció segítségével ki tudják szűrni a kellemetlen szagokat. További előnyük, hogy alacsony teljesítménynél rendkívül halk üzemmódban (29dB) üzemeltethetők, kikapcsolásuk előre programozható, így az éjszakai alvást sem zavarják meg működésükkel

- emelte ki a Sencor termékmenedzsere. Hozzátette: a fejlettebb változatok a levegő finom részecske, vagy portartalmát is kijelzik. Használatukat pedig megkönnyítik a könnyen cserélhető szűrők, valamint a szűrőcsere kijelző funkció.

Címkék:
otthon, allergia, pollen,