Hosszú éveket kell még várni az ingatlanpiaci áremelkedés lassulására

Pénzcentrum2019. április 11. 13:30

A fővárosban mért 917 ezer forintos átlagos négyzetméterár feléért lehet újépítésű lakást vásárolni a vidéki megyeszékhelyeken - derül ki egy friss elemzéséből. A legdrágábbak továbbra is az I., II., V., VI. és XII. kerületek, míg a legtöbb beruházás a XIII. kerületben zajlik. A vidéki megyeszékhelyek közük Győrben kínálják a legtöbb új lakást, míg a legdrágább projekt Székesfehérváron ismert, ahol 1 millió forintos négyzetméteráron hirdetik az épülő lakásokat.

Komoly árat kérnek a beruházók a budapesti lakásokért: aki a fővárosban szeretne újépítésű lakást vásárolni annak átlagosan 917 ezer forintos négyzetméterenkénti árral kell számolnia, ami 15,5 százalékkal drágább, mint az előző év azonos időszakában - mondja Soóki-Tóth Gábor, az Otthon Centrum elemzési vezetője.

Legtöbbet az I., II., V., VI. és XII. kerületben kérnek el egy új lakás négyzetméteréért: ezekben a kerületekben megszokott az 1 millió forint feletti árszint. 500 ezer forint alatt csupán a főváros XXIII. kerületében juthatunk új lakáshoz, míg a többi külső pesti kerületben 560 és 800 ezer forint közötti fajlagos árral kell számolniuk a vásárlóknak. "Tapasztalataink alapján az elmúlt egy évben a külső kerületek áremelkedése volt a legjelentősebb, míg a drágábbnak számító belső kerületekben már lassult a növekedés mértéke" - teszi hozzá Soóki-Tóth Gábor.

Loading...

Az Otthon Centrum elemzése azt mutatja, hogy a beruházások számát tekintve továbbra is magasan vezet a XIII. kerület. Angyalföld hihetetlen népszerűségét bizonyítja, hogy az itt zajló 90 beruházás 37-tel előzi meg a második legtöbb projektet magáénak tudó XI. kerület, ahol jelenleg 53 társasház építése zajlik. Kelenföldet nem sokkal lemaradva követi a III. kerület 51 beruházással, de kiemelkedőnek számít a II. kerületben folyamatban lévő 35 társasházi projekt is. A pesti oldalon csupán Józsefváros és Ferencváros tudta megközelíteni ezt az értéket: a 8. és a 9. kerületben egyaránt 31 társasház építése van folyamatban.

Vidéki megyei jogú városok

Az Otthon Centrum a megyei jogú városokban végzett felmérése alapján 2019 márciusában 300 projektben összesen 8682 építése volt folyamatban.

A legtöbb beruházás Győrben, Debrecenben, Pécsett és Szegeden ismert.

A felsorolt négy városban található az online meghirdetett új lakás projektek 49,3 százaléka. Az épülő lakások száma Győrben volt a legtöbb, ahol összesen 1420 lakást kínáltak megvételre a beruházók. Győrt Szeged és Debrecen követi, ahol sorban 1090 és 1060 új lakás volt elérhető. A felmérés időpontjában mindhárom városban az épülő lakások legalább 28 százaléka szabad volt.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A vidéki nagyvárosok közül Dunaújvárosban és Salgótarjánban nem zajlik új fejlesztés, de a projektek számát tekintve az országos lista végén található még Szekszárd, Tatabánya és Kaposvár is.

A vidéki megyeszékhelyeken jellemző 500 ezer forintos fajlagos lakásár a fővárosi érték fele. A legdrágább városok árai a külső pesti kerületek átlag árával egyeznek meg 

 - mondja Soóki-Tóth Gábor. A legdrágább vidéki projekt Székesfehérváron ismert, ahol 1 millió forintos négyzetméteráron lehet lakást vásárolni. A legolcsóbb, 210 ezer forintos négyzetméterárral egy miskolci projekt rendelkezik. "A javuló gazdasági teljesítmény és a kedvező kamatszint miatt a közeljövőben nem várható az ingatlanpiac beszakadása, de a lassulásra is még éveket kell várni" - zárja gondolatait Soóki-Tóth Gábor.

Címkék:
otthon, ingatlan, áremelkedés, újépítés, lassulás, társasház építés,