Kovács Pál: Paks II nélkül nincs hosszú távú biztonságos áramellátás

Magyar Hírlap2019. február 14. 08:30

Minden ország szuverén döntése, hogy milyen energiakosarat alkalmaz, és a választott koncepció mellett ki is kell tudni állni - mondta a Magyar Hírlapnak Kovács Pál, az új paksi blokkok tervezéséért és megépítéséért felelős államtitkár.

Kijelentette: Paks II nélkül nincs hosszú távú biztonságos áramellátás, és ezt a majdnem hároméves vizsgálatát követően az Európai Bizottság is elismerte. Ráadásul a klímavédelmi követelmények csak az atomenergia alkalmazása mellett teljesíthetők, ezért is döntött Magyarország a nukleáris kapacitásának fenntartása mellett.

Az elhúzódó uniós vizsgálatok miatt ugyan van késedelem, másrészről azonban egyeztetni kell az orosz féllel a belső tartalékokat illetően. A közeljövőben rengeteg egyeztetés várható országon, kormányon belül, mind pedig a kulcsszereplők között - tette hozzá.

"Jelenleg azon dolgozunk, hogy megfelelő minőségű tervezési dokumentáció rendelkezésre álljon, és a kivitelezést a legrövidebb idő alatt le tudjuk bonyolítani. A hangsúlyt a gyakorlati részre, a kivitelezés feltételeinek biztosítására helyezzük" - mondta Kovács Pál.

Hozzátette: a munka elkezdődött, amelynek látható nyoma van. De nem csak a várost, az egész térséget fel kell készíteni a projekt befogadására, ez komoly infrastruktúra-fejlesztést jelent.

Címkék:
otthon, rezsi, paks, atomerőmű, paks2, atomenergia, nukleáris energia,