Manapság mégis ki engedhet meg magának egy saját lakást?

Pénzcentrum2019. január 3. 10:01

Nagyjából a 2000 és 2008 közötti lakástrendek ismétlődnek meg a még mindig folyamatosan élénkülő magyar piacon, ugyanakkor egyre nagyobb a lakhatási szegénység és sok a kilakoltatás. Fokozatosan nő a különbség a társadalom legfelső és legalsó rétegei között - számol be az Index.

2015 óta újra a lakáshitelezés a gazdaság fő motorja, ugyanakkor a devizahitelek nagy vesztesei csak nehezen lábalnak ki a nehézségekből. Még mindig sok a kilakoltatás és a végrehajtás. 2015 és 2018 között mintegy 200 százalékkal emelkedtek a bérleti díjak, ami megnehezítette lakáshoz jutást.

A társadalom alsó leszakadó és felső státuszú csoportjai között jelentős különbségek vannak. A lakásaik értéke két-háromszoros különbséget mutat, a leszakadóknál négyszer-hatszor nagyobb az esélye, hogy zsúfolt lakásokba kényszerülnek, és hétszer nagyobb az esélye, hogy lakásköltségeikkel kapcsolatban hátralékot halmoznak fel.

Az önkormányzati lakásokban élők helyzete a legkritikusabb, 38 százalékuk hátralékos és évente ezer lakásból lakoltatnak ki családokat.

Címkék:
otthon, lakás,