Elképesztő árak: tóparti luxusvillát vehetsz egy budapesti garzon áráért vidéken

Pénzcentrum2018. november 30. 12:30

Folyamatosan drágulnak a lakások, sokak számára emiatt elérhetetlenné válik a saját otthon. Harminc millió forintból Budapesten és a nyugat-magyarországi nagyvárosokban legfeljebb csak egy közepes méretű lakást, Kelet-Magyarországon viszont már takaros családi házat is lehet vásárolni. Mutatjuk, milyen lehetőségei vannak a legfeljebb 30 millió forinttal rendelkező vásárlóknak.

Finanszírozást keresel? A Pénzcentrum lakáshitel kalkulátorával a magyar bankok lakossági hiteltermékeit hasonlíthatod össze, legyen szó lakásvásárlásról, építkezésről, felújításról, vagy épp szabad felhasználású jelzáloghitelről. Találd meg Te is a számodra legjobb konstrukciót!

Nem egyszerű ma Magyarországon lakást vásárolni. Ha valakinek van 30 millió forintja a bankszámláján - vagy a különböző állami támogatásokkal és lakáshitellel együtt eléri ezt a keretet - és egyetlen szempontja, hogy egy nagy és szép házat szeretne vásárolni belőle, akkor ezért a pénzért Miskolc Perecesen öt és félszobás, 240 négyzetméteres családi házat kaphat - derül ki az OTP Ingatlanpont közleményéből. Ahogy Kiskunhalas Felsővárosban is, nem is beszélve Soltvadkertről, ahol a tó közelében hasonló méretű, ragyogó állapotú, kétlakásos családi házat is hirdetnek..

A NAV 2018-as forgalmi adatai alapján, ha a 30 millió forint tulajdonosa minden megyébe ellátogatna, azt tapasztalná, hogy ebben az értékben Budapest után Győr-Moson-Sopronban kapná a legkisebb házat, 98 négyzetmétereset, míg Nógrádban ez az összeg egy 357 négyzetméteresre is elegendő lenne.

A statisztikából az is kiderül, hogy a megyeszékhelyek között is nagy az eltérés: Győrben "csupán" egy 95 négyzetméteres többszobás lakást lehetne vásárolni ebből a keretből, míg Salgótarjánban egy óriási, 348 négyzetméteres házat. De még ezek az árak is elbújhatnak a budapestiek mögött, ahol átlagárat tekintve mindössze 61 négyzetméterre futná a 30 millió forintból. A fővárosban különösen nagy a szórás: ami a belvárosban 36, az Soroksáron 114 négyzetméterre elegendő.

Ha 20-30 millió forintos sávban keresünk lakást, akkor országszerte nagyjából 1100 lakáshirdetést találunk az OTP Ingatlanpont szerint. Ennyi pénzért hirdetnek Győr belvárosában egy nagy belmagasságú, háromszobás, 82 négyzetméteres lakást. Ugyanebből a pénzből Budapesten a Rózsadomb aljában egy mindössze 36 négyzetméteres garzont találunk a kínálatból. 60-70 négyzetméteres lakótelepi panellakást azonban a fővárosban is bőven találni ezért az összegért, például Újpalotán, egy hetedik emeleti 2+2 félszobásat is a megadott értékhatár alatt hirdetnek.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A korszerűbb ingatlanok értelemszerűen drágábbak: például egy tíz éve épült, XX. kerületi 58 négyzetméteres társasházi lakás esetén, amiben csak 1+2 félszoba van, 29 millió 950 ezer forintról indítják az alkut. Ugyanezért az összegért Szegeden egy idén átadott, földszinti - de kertkapcsolat nélküli - 3 szobás lakást lehet vásárolni.

A 20 millió forintos értékhatárhoz képest 10 millió forinttal nagyobb kerettel tehát láthatóan nagyobb az ingatlant keresők mozgástere. Igaz, hogy az országos kínálat harmad akkora, viszont Budapesten már a belső kerületekben is lehet találni alkalmi vételeket, míg a panellakások között már óriásivá válik a választék, vidéken pedig szinte biztosan elég ez a keret egy többgyermekes család otthonának megteremtésére.

Címkék:
otthon, lakás, otp, vidék, négyzetméterár, rózsadomb, ingatlan ár, tópart,