Jó hír a bolygóvédőknek: ezzel a 10 tippel a lusták is beszállhatnak a harcba

Pénzcentrum2018. november 24. 17:30

Nem feltétlenül kell napelemes ökoházzá alakítanod az otthonodat, hogy segíthess megmenteni a földet! Itt van 10 olyan egyszerű tipp, amelyekkel különösebb erőfeszítés nélkül is megmentheted a bolygót!

Ne moss olyan gyakran

Legalábbis ne olyan gyakran: egyetlen ruhadarab 30 fokon történő kimosása 600 gramm szén-dioxidot termel. A brit tévének megszólaló szakértő szerint nem muszáj például azonnal szennyesbe dobni például a nadrágokat, szoknyákat. Ugyanez vonatkozik a gyapjúpulóverekre, meg a kabátokra. Emellett nem muszáj annyi mosószert használni: kevesebbtől is ugyanolyan tiszták lesznek a ruhák!

Használj több üveget

Egy PET-palack előállítása rengeteg szén-dioxidot termel, ezért ha teheted, vegyél olyan termékeket, amelyek nem palackban, hanem hagyományos, üveges kiszerelésben kaphatóak. Van ilyen tejből, és üdítőből is. Emellett hasznosítsd újra a flakonokat, hogy csökkentsd az ökológiai lábnyomodat!

A mosogatógép is segíthet!

Igaz, hogy bizonyos esetekben a kézi mosogatás kevesebb energiát fogyaszt, mint a mosogatógép, de amikor elöblíted az edényeket a csap alatt, több szén-dioxidot termelsz, mint mondjuk egy mosogatógép, amely 65 fokos vízzel dolgozik. A modernebb gépek még hatékonyabban működnek, ám csak akkor, ha teljesen fel vannak töltve.

Költözz össze valakivel

A kutatások szerint azok a háztartások, emelyekben többen laknak, 23 százalékkal kevesebb szén-dioxidot termelnek, mintha valaki egyedül élne - hiszen például egy háztartást kell kifűteni. Emellett, ha együtt laktok, járjatok együtt dolgozni is, így kevesebb autó lesz az úton, amelyek kevesebb szén-dioxidot termelnek.

Ne nyírj füvet olyan gyakran

Bár a növények elnyelig a szén-dioxidot, de a tökéletesen ápolt gyep például több üvegházhatású gázt eredményez, mint amennyit elnyel. Ha például hetente egyszer, elektromos fűnyíróval végigmész a füvön, azzal nagyjából 15 kilónyi szén-dioxidot termelsz évente. Ha műtrágyát használsz, inkább engedd el: ugyanis a legtöbb ilyen növénytáp a többi között nitrogén-oxidra is lebomlik, ami 300-szor károsabb a környezetre, mint a szén-dioxid.

Vezess lassabban

Ha mondjuk 100 kilométer per óra helyett csak 90-el vezetsz, 10 százalékkal kevesebb üzemanyagot használsz el, ami értelemszerűen alacsonyabb szén-dioxid kibocsátást eredményez. Emellett vezess nyugodtan, hanyagold a hirtelen kigyorsításokat, fékezéseket, mert ezek mind-mind megnövelik a fogyasztást, amitől több káros gázt bocsátasz a légkörbe.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Dolgozz otthonról

Gondolj bele, hogy mennyi időt vesz el a napodból a munkába járás, emellett még az ökológiai lábnyomodat is növeli! Ha otthonról dolgozol, nem kell autóba ülnöd vagy a tömegközlekedést használnod, így pedig nem bocsátasz ki annyi szén-dioxidot sem. Ha sokan tudnának otthonról dolgozni, kisebb irodákat kellene fenntartnaia a cégeknek, ami a többi között kisebb fűtési költségeket is eredményezhet, és a szén-dioxid kibocsátás is jelentősen lecsökken.

Bankolj, intézz ügyeket online

Rengeteg időt, és nem mellesleg sok energiát emészt fel a bankokba, hivatalokba járás. De ha a legtöbb dolgot az interneten intézed, akkor nem csak sok idegeskedéstől kíméled meg magad, hanem az ökológiai lábnyomod is sokkal kisebb lehet. Emellett ha sokan állnak át az online bankolásra csökkenhet a bankok fiókjainak mérete, a biztonsági furgonok kevesebbet járhatnak a városban a pénzek utántöltése miatt, hiszen az elektronikus fizetéshez nem kell fizikai pénz. Ráadásul a pénzügyi ágazat szén-dioxid-lábnyomának 10 százalékát a nyomtatás és a postázás teszi ki.

Hanyagold az egyszer használatos borotvát

Furán hangozhat, de a szőrtelenítés is rengeteg szén-dioxidot termel. Világszerte több mint 40 milliárd eldobható borotvát gyártanak évente műanyagból. Ezeket nem lehet újrahasznosítani, a legtöbb a kukában landol, vagy rosszabb esetben a tengerekben, a természetben. Sokkal környezetkímélőbb, ha befektetsz egy elektromos borotvába: ezt többször is tudod használni, és az áramtermelés kevesebb szén-dioxidot termel, mint az eldobható borotvák gyártása.

Nyaralj okosan

Egy repülőgép rengeteg szén-dioxidot bocsát ki, egy egyórás repülés nagyjából egy autó féléves adagját termeli meg a káros gázból. Ha teheted, menj inkább kocsival, vagy vonattal! Utóbbi esetben a parkolásért sem kell fizetned, és még kevesebb szén-dioxidot bocsát ki.

Címkék:
otthon, környezetvédelem, környezet,