300 ezerért keresnek úszómestert: a gyógyfürdőket is elérte a munkaerőhiány

Pénzcentrum2018. november 10. 13:15

Ma már meg sem lepődünk, ha egy szolgáltatást korlátoznak vagy leállítanak szakemberhiány következtében. Nap, mint nap szembejön velünk egy olyan hír, ami erről szól. Budapesten például egy híres fürdő sínyli meg, hogy nincs ember, aki dolgozna, ezért időszakosan le kell zárni az egyik medencét. De a többi fürdőben vajon mi a helyzet? 

Orvos: Öt év múlva, szeptember 6-án lesz a műtétje.Beteg: De hánykor?Orvos: Miért fontos azt tudni? Beteg: Mert 8-ra jön az asztalos. - Ma még nevetünk rajta, de pár év múlva már természetesek lesznek az ilyen és ehhez hasonló párbeszédek. Lassan tényleg kiürül az ország, nem csak orvosokból és asztalosokból van hiány, hanem például úszómesterekből is hiány lesz. 

De minek télen úszómester? - merülhet fel a kérdés sokakban, hiszen (legalábbis a naptár szerint) mindjárt itt a tél. A gyógyfürdők országában azonban most indul a szezon, egyre többen keresik fel ezeket a helyeket, az őszi-téli időszakban.

Azonban egy budapesti fürdőben, az Irgalmasok Veli Bej Fürdőjében időszakosan le van zárva az úszómedence úszómester hiányában. A Pénzcentrum értesülését telefonon keresztül megerősítette a fürdő egy dolgozója: elmondta, hogy ezen a héten például csak délutánonként lehet használni az úszómedencét, mivel az úszómester csak olyankor van bent.

Kérdésünkre azt is elmondta, hogy folyamatosan keresnek úszómestert, meg is találtuk az egyik legnagyobb álláskereső portálon a hirdetésüket. Abból ugyan nem derül ki mennyit kell dolgozni és mennyit lehet keresni, de információink szerint heti 30 órát kell a medence partján tölteni és ezért havi nettó 120 ezer forintos fizetés jár. Az úszómester végzettség természetesen elvárás. Egy OKJ-s úszómester tanfolyam ára, 250 + 40 ezer forint körül van, és nagyjából 200 órás.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Kíváncsiak voltunk, vajon az egész városban hiány van-e úszómesterekből, hiszen egyre népszerűbbek a budapesti gyógyfürdők nem csak a magyarok, de a külföldiek körében is: a látogatóvendégek száma 1 millióval emelkedett 2010-hez képest- mondta Czinege Szilvia, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. értékesítési és marketing igazgatója még februárban az M1 aktuális csatornán. Hozzátette: a gyógyfürdőkbe a vendégek egy része belföldről érkezik, a történelmi nagy műemlékfürdőkbe, mint például a Gellért fürdőben és Széchenyi fürdőben a napi jegyet vásárlók 90 százaléka azonban külföldi.

A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. által üzemeltetett fürdőkben a takarító, éjszaki takarító és uszodagépész munkakörökben tapasztaljuk a legnagyobb hiányt, azonban olyan nem fordult elő, hogy bárminemű szolgáltatást korlátozni kellett volna. Társaságunknál 2019. januárjától bruttó 300.000 Ft átlagbér felett lehet számolni egy uszodamesteri fizetésnél.

 - válaszolta Czinege Szilvia, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. értékesítési és marketing igazgatója a Pénzcentrum kérdésére.

Címkék:
otthon, fizetés, Budapest, fürdő, gyógyfürdő,