Azon keseregsz, mennyire drágák a lakások? Ne panaszkodj, messze még a csúcs!

Pénzcentrum2018. október 30. 16:30

Csúcson vannak a budapesti és az országos ingatlanárak is, de még további emelkedés várható a GKI közleménye szerint. A ingatlanpiaci szereplők továbbra is optimisták, s derűlátásuk a korábbihoz képest még tovább emelkedett. Mindez egyáltalán nem meglepő, hisz a magyar gazdaság "jó passzban" van, a gazdasági növekedés üteme csúcsra járt az idei második negyedévben, s az egyéb szektorokban mért üzleti és a lakossági várakozások is sokéves csúcsuk közelében járnak.

A GKI negyedévente szervez felmérést a vállalatok, az ingatlannal foglalkozó cégek, valamint a lakosság ingatlanpiaci terveinek, szándékainak és kilátásainak feltérképezése céljából. A jelen megkérdezés során 110 ingatlanokkal foglalkozó cég és 1164 vállalat válaszolt. A lakossági minta 1000 fős, nem, életkor, lakóhely és iskolai végzettség szerint reprezentatív. A fővárosi és a magyarországi ingatlanpiaci index egy számba sűríti az egyes részpiacok (a lakás-, az iroda-, az üzlethelyiség- és a raktárpiac) következő egy évben várható helyzetére vonatkozó várakozásokat, s ezzel összefoglaló képet ad az ingatlanpiaci kilátásokról.

A lakáspiac tovább száguld

A GKI fővárosi és az országos lakáspiaci indexek (amelyek az ingatlanos cégek illetve a lakosság várakozásait sűrítik egy-egy számba) a jelen felmérés eredményei alapján 9 illetve 5 ponttal nőttek az előző megkérdezéshez képest. Mindkét index újabb historikus csúcsra jutott, azaz a felmérés történetében még sosem lehetett ilyen magas indexértékekkel találkozni. A válaszadó ingatlanokkal foglalkozó vállalkozások körében a következő egy évre vonatkozó várakozások a fővárosi agglomerációt illetően határozottan javultak, de a vidéki körzetekben valamelyest romlottak.

Loading...

A lakásvásárlásra és építésre vonatkozó lakossági várakozások az egy negyedévvel ezelőttihez képest jelentősen élénkültek. Júliushoz képest azok körében nem történt változás azok kötében, akik biztosan vásárolnak ingatlant a következő egy évben, de a valószínű szándékú körben 27 százalékpontos növekedés következett be. A lakossági kilátások ezzel meghaladták 10 éves csúcsukat. A lakásfelújításra és korszerűsítésre vonatkozó szándék is nőt e két körben 24 illetve 22 százalékkal.

A lakásárak növekedésére várhatóan a közeljövőben is számítani lehet. Aki a csúcson szeretne kiszállni a befektetéséből, még ne készüljön lakása eladására. A használt lakások várható áremelkedését illető várakozások júliushoz képest alig változtak (a következő egy évben 2-5% közötti emelkedés valószínű). Az új építésű lakások árai 2-3%-kal emelkedhetnek. A GKI telekpiaci indexe ezzel szemben Budapesten kívül mindenütt esett.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Élénkülés a raktár- és irodapiacon is

Az irodák kihasználtsága Budapesten és környékén 2018. harmadik negyedévében tovább emelkedett 92%ra. Kelet-Magyarországon a júliusban mért 84%-os kihasználtság októberre 82%-ra csökkent, Nyugat-Magyarországon a júliusi 90%-os mutató októberre nem változott. A kapott válaszok alapján a következő egy évben 2-3% körüli bérleti díjemelkedés várható, akárcsak az ülethelyiségek esetén.

Loading...

Az élénk gazdasági növekedés a logisztikai ingatlanok kihasználtságát is magasan tartja. A kihasználtsági ráta a fővárosi agglomerációban jelenleg 90% (ami éves alapon 5 pontos emelkedést jelent), a nyugati országrészben 93%, a keleti régióban pedig 87%. A bérleti díjakra vonatkozó várakozások 2-4%-os emelkedést valószínűsítenek a következő egy évben.

Címkék:
otthon, ingatlan, iroda, ház, lakásáfa, gki, ingatlan ár,