Megszavazták: kivégzik a lakástakarékokat

Pénzcentrum2018. október 16. 12:48

Kedden megszavazta a parlament: vége a lakástakarékok állami támogatásának. A törvényjavaslatot tegnap adták be, ma pedig már különleges eljárásban az Országgyűlés 125 igen, 49 nem szavazat mellett, tartózkodás nélkül el is fogadta a javaslatot.

125 igen, 49 nem szavazat mellett, tartózkodás nélkül az Országgyűlés kedden már el is fogadta a lakástakarék-pénztárak állami támogatásának megvonásáról szóló javaslatot, amelyet a fideszes Bánki Erikoktóber 15-én, hétfőn nyújtott be, és amelyet kivételes eljárásban tárgyaltak.

Amint a köztársasági elnök aláírja a törvényt, - ez pedig akár már ma megtörténhet - az a következő napon hatályba is lép . Ezek után pedig, vagyis az állami támogatás nélkül a jelenlegi feltételek mellett a lakástakarék nem hatékony termék lakáscélokra.

A Bank360 szakportál információi szerint folyamatosan érkeznek az újabb és újabb ügyfelek a pénztárakhoz, hogy még az utolsó pillanatban biztosítsák maguknak az akár 720 000 forintnyi állami támogatást egy 10 éves futamidejű konstrukcióval, mindössze havi maximum 20 000 forint megtakarításával.

A Bank360 szerint is gyorsan kell cselekednie most annak, aki szeretné magának a 30 százalékos állami támogatást, és még a mai napon alá kell írnia az ajánlattevő nyilatkozatot, amelyen dátum és aláírás is szerepel.  A lakástakarék-szerződéskötés ugyanis lényegében két részből, az ajánlattételből és az ajánlat elfogadásából áll, amelyek két külön időpontban történnek. A jelenlegi módosítási javaslat nem tér ki arra, hogy melyik dátumot veszik majd figyelembe. Ha tehát az ajánlattétel megtörténik a törvény hatályba lépéséig, van esély az állami támogatásra.

{{BANK360BANNER_LTP}}
Címkék:
otthon, ingatlan, felújítás, ltp, lakás takarékpénztár, ingatlan vásárlás, lakástakarék törvény,