Lakást eladni 2018-ban? Óriási a bukta rajta, ha így csináljuk

Pénzcentrum2018. október 3. 12:30

Mivel Magyarországon az független ingatlanközvetítő irodák többsége abban érdekelt, hogy minél hamarabb eladják a lakásokat, házakat, vagy telkeket, az eladók sokszor rosszul járnak és ár alatt értékesítik az ingatlant: a számítások szerint átlagosan 2,5 százalékkal kapnak kevesebbet, ami a 2017-ben közvetítők által eladott 55-60 ezer ingatlannal és 13,6 millió forintos átlagárral számolva mintegy 17,5 milliárd forint.

Különösen sokat veszíthetnek azok az eladók, akik több közvetítővel is szerződnek és általános megbízást kötnek:

a tapasztalatok szerint garantálja az eladó veszteségét, ha több ingatlanközvetítőt bíz meg és főként az, ha ezek közül egy-kettő nagyon kapacitálja a tulajdonost, hogy adja el az ingatlanát, mert 'jobb árat úgysem kap érte'

- mondta el Kövesdi Marcell, a Házbank.hu ügyvezetője, aki szerint az elmaradt bevétel ráadásul torzítóan hat az egész piacra is. A szakértő szerint a problémára az lehet a megoldás, ha az eladó csupán egy közvetítőt bíz meg, aki abban lesz érdekelet, hogy minél magasabb áron adja el a szóbanforgó ingatlant, ahelyett, hogy a sebességet választaná. "A tapasztalatok azt mutatják, hogy az egyedi megbízás hasznos, nem szabad félni tőle, hanem érdemes bízni az ingatlanos szakértelmében - tette hozzá a szakember, aki megemlítette azt is, hogy Magyarországon 2017-ben 150 ezer ingatlant értékesítettek, amelynek a 35-40 százalékát közvetítőkön keresztül adták el.

{{BANK360BANNER_LTP}}

A szakember szerint további probléma, hogy a független ingatlanirodák egy része csak a jutalék megszerzését tartja szem előtt eladáskor, és ezért nem a legjobb, a legtöbb pénzt adó vevőt kutatják fel a piacon. A gyors eladásnak pedig nincs semmiféle hozzáadott értéke, miközben jelentős veszteséget okoz az eladónak és a piacnak is - vélekedett. Az általános szerződésnél az ingatlanos minden vevőnek el akarja adni az ingatlant, félve attól, hogy más jobb ajánlatot hoz más vevőtől. Kizárólagos megbízásnál nagyobb a felelősség az ingatlanközvetítőn és nincs eladási kényszer.

Ha például az eladó nincs tisztában a piaccal, és egy 19 millió forint reálértékű ingatlant a közvetítő csak 17 millióra értékel, máris 2 milliós vesztesége lesz az eladónak és még a jutalékot is ki kell fizetnie.

Címkék:
otthon, pénzcentrum.hu, lakáshitel, lakás, ingatlan, lakástakarékpénztár, ltp, csok, ház, ingatlan ár,