Megdöbbentő: ennyit kaszálhatnak a bérbeadók a lakásukon a fővárosban

Portfolio2018. szeptember 14. 18:32

A bérleti díjak az egekben, van, ahol a tulajdonos a piaci árak többszörösét kéri el a bérlőktől - írja a Portfolio, amely kerületenként szétválogatva néztük meg, hogy a kisebb, közepes és nagyobb lakásoknál melyek a legmagasabb és legalacsonyabb havi bérleti díjak, amit találni lehet éppen most az ajánlatok között.

Az elmúlt években a lakásárakhoz hasonlóan a bérleti díjak is jelentős növekedésen mentek keresztül. A Portfolio most azokból a kerületekből szedte össze a különböző alapterületű lakások bérleti díját, ahol legalább 100 ajánlat szerepel valamelyik nagyobb nagy hirdetőoldal (ingatlan.com, Duna House, Otthontérkép, Otthon Centrum) listájában. Bérelhető lakásokat a legnagyobb számban az ingatlan.com oldalon lehetett találni, ezért az ársávok ezekből kerültek kiválasztásra.

A legtöbb bérlehető lakást (csaknem 1800-at), az V. kerületben kínálják jelenleg a tulajdonosok, és a VI., II. és XIII. kerületben is több mint 1000 lakást hirdetnek. Ezeken a kedvelt, és külföldiek által is keresett kerületekben érdemes is a kiadással bíbelődni, mivel magas bérleti díjak szedhetők be.

{{BANK360BANNER_LTP}}

A legkisebb lakásoknál, vagyis a 30 négyzetméter alatti kategóriában a kerületenkénti legalacsonyabb árakban nem volt nagyon nagy eltérés, a IX. kerületben már 75 ezer forintos bérleti díj ellenében lehetett lakást találni, a többi kerületben 80-90 ezer forint volt ez a minimális összeg, míg a legmagasabb kezdő ár a XII. kerületben került elő az aktuális hirdetések alapján.

Természetesen nemcsak az alapterület, hanem még rengeteg más tényező is befolyásolja a piaci bérleti díjakat. Az ingatlan állapota, a kerületen belüli jobb elhelyezkedés, a havi rezsiköltség is sokat számít, ezért nem is meglepő, hogy kerületen belül az ugyanakkora lakásoknál is átlagosan 100 ezer forintos eltérés van a minimális és maximális ár között. A belvárosban, vagy Bel-Budán még akár ennél nagyobb különbség is elképzelhető, mint ahogy az I. kerületben látszik, ahol a hirdetések között volt közel 300 ezer forintért bérelhető kislakás.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A 30 négyzetméternél nagyobb, de 40-nél kisebb, még szintén többnyire egyszobás lakásoknál is hasonló volt a helyzet, mint a kisebbek esetében, 80-90 ezer forintos minimum bérleti díjtól egészen 300 ezer forintig szóródtak, ahol az utóbbi maximális összeg belvárosi lakásra vonatkozott. Az 50 és 70 négyzetméter között a kerületek legalacsonyabb bérleti díjai szintén 110 ezer forint körül alakultak.

A 70 és 90 négyzetméter közötti lakások esetében már inkább a háromszobás felosztás a jellemző, akinek pedig ennyi szobára van szüksége, az biztosan számolhat a VIII. kerületben 125 ezer forintos, a többi helyen inkább 140 ezres havi díjjal.

Címkék:
kiadás, lakáshitel, ingatlan, lakástakarékpénztár, ltp, bérbeadás,