Horror áron adják a telkeket a fővárosban: itt lehet még olcsón vásárolni

Pénzcentrum2018. augusztus 23. 17:00

Toronydaruk tucatjainak látványa fogadja azt, aki ma keresztülutazik Budapesten. Főváros-szerte hatalmas ingatlanfejlesztések folynak: az állami nagyberuházások mellett zömében irodaházak, társasházak nőnek ki a földből. Eközben töretlen a családi házak népszerűsége is, aminek főleg a szabadon beépíthető telkek hiánya szab határt  - derül ki egy friss elemzésből.

A magyarok nagyon szeretnek családi házban élni - országszerte ezek teszik ki az épülő új otthonok felét. A fővárosban azonban a társasházak, lakóparkok, városias beépítésű épületek jellemezőbbek. Itt a családi házak az új építésű lakásoknak mindössze negyedét adják. Az arány évek óta hasonló, függetlenül attól, hogy összességében több lakás épül Budapesten, tavaly összesen 2 761, de ebből csupán 731 volt családi ház.

Finanszírozást keresel? A Pénzcentrum lakáshitel kalkulátorával a magyar bankok lakossági hiteltermékeit hasonlíthatod össze, legyen szó lakásvásárlásról, építkezésről, felújításról, vagy épp szabad felhasználású jelzáloghitelről. Találd meg Te is a számodra legjobb konstrukciót!

Budapesten évente pár ezer családi házat adnak el - új építésűt és használtat egyaránt -, ami azonban az összes lakóingatlan forgalmának 10 százalékát se éri el az OTP Ingatlanpont információi szerint. "A legélénkebb családi ház forgalom a pesti oldal külső részein, valamint a II. és III. kerületben tapasztalható. Itt kerületenként nagyjából 100 és 400 közötti ház talál új tulajdonosra évente" - nyilatkozta Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője. Mivel a családi ház kedvelt lakhatási forma, sokan vágnának bele az építkezésbe. "A családi házas építkezési kedvnek a fővárosban a rendelkezésre álló telkek véges száma és azok ára szab határt" - tette hozzá Valkó Dávid.

Az új építkezések számára a legvonzóbb és így a leginkább bővülő családi házas területnek 2016-ban a délkelet-pesti periférián a XVI., XVII., XVIII. kerület bizonyult, a budai oldalon pedig a XXII. kerület. Ezekben a kerületekben évente 100-200 új ház épül.

A pesti peremkerületekben a négyzetméterenkénti telekár 20-30 ezer forinttól indul és felmegy egészen 50 ezer forintig. A III. kerületben a négyzetméterenkénti telekár már 80-100 ezer forint között alakul. Óbudán azért még közel 50 családi ház épült 2016-ban. Az ugyancsak kedvelt Zuglóban alig épült új családi ház, mert a szabad telkeket felvásárolták a vállalkozók, és kisebb társasházakat építenek rájuk. Ez egyébként Budapest-szerte tapasztalható jelenség.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A főváros egyik legdrágább kerületében, a II.-ban a telekárak felszöknek akár 300 ezer forint fölé is - nem lehet véletlen, hogy itt mindössze 5 új családi ház építését regisztrálták 2016-ban. Ez az öt ház vélhetően nagyobb és igényesebb is, mint az országos átlag.

Finanszírozást keresel? A Pénzcentrum lakáshitel kalkulátorával a magyar bankok lakossági hiteltermékeit hasonlíthatod össze, legyen szó lakásvásárlásról, építkezésről, felújításról, vagy épp szabad felhasználású jelzáloghitelről. Találd meg Te is a számodra legjobb konstrukciót!

Az új építkezéseknél a telekárakon kívül meghatározó szempont az építési költség. Az Építőipari Költségbecslési Segédlet 2018-as kiadása alapján egy átlagos minőségű családi ház kulcsrakész kivitelezési költsége négyzetméterenként 360 ezer forint - kisebb igényszinttel 5-10 százalék ebből lefaragható, a felső határ ugyanakkor a csillagos ég.

Címkék:
otthon, ingatlan, Budapest, építkezés, telek, főváros, telekár,