Ezért nem vállalnak munkát a kisgyermekes anyukák Magyarországon

Pénzcentrum2018. augusztus 23. 09:01

Magyarországon a kisgyermekes anyukák munkavállalása kifejezetten alacsony, mindössze 13 százalékos, az OECD átlag ehhez képest 53 százalék. Mi lehet ennek az oka? - teszi fel a kérdést az Index.hu cikke. 

Egyik oka lehet, a magyar családtámogatási rendszer például, de nemzetközi viszonylatban a kisgyermekeket ellátó intézmények hozzáférhetőségét és árát szokták vizsgálni. Magyarországon a bölcsőde ára kifejezetten olcsó, az OECD 2016-os kiadványa alapján egy kisgyermek napközbeni ellátása a családok nettó jövedelmének csupán 4 százalékát teszi ki, ha önkormányzati intézménybe jár. Összehasonlításléppen az OECD országaiban ez a szám átlag 13, Angliában 34, Írországban 27, Hollandia 20 százalék.

Ha azonban magánintézménybe járnak a gyerekek, az azért kifizetett összeg már közelít az OECD országokban tapasztaltakhoz.

Így ez arra enged következtetni, hogy az anyák otthonmaradásánál oka inkább az a vélekedés, miszerint óvodáskor előtt jobb a kisgyermeknek, hogyha édesanyja mellett otthon van, mintsem bölcsődében.

Címkék:
bölcsőde, munka, bölcsődei ellátás,