Micsoda pazarlás: így rendezik be lakásukat a fiatal magyarok

Pénzcentrum2018. augusztus 11. 17:30

Az álomotthon minden magyar számára mást jelent, de egy dologban a legtöbben egyetértenek: a berendezésnek tükröznie kell az ott élők személyiségét. Egy friss körképéből kiderül, hogy ki így, ki úgy, de a személyre szabott megoldásokban bízik.

Az álomotthon minden magyar számára mást jelent, de egy dologban a legtöbben egyetértenek: a berendezésnek tükröznie kell az ott élők személyiségét. Az IKEA folyamatosan szemmel tartja a lakberendezési szokások alakulását, legújabb körképéből pedig kiderül, hogy ki így, ki úgy, de a személyre szabott megoldásokban bízik.

Tapasztalataik szerint általánosságban elmondható, hogy míg a legtöbb nő fontosnak tartja a lakberendezést és önkifejezési eszközként tekint rá, addig a férfiak között nincs ekkora egyetértés. A fiatalabb, 30-39 éves korosztály számára inkább a divat követése a fontos, ennek megfelelően alakítják otthonaikat is - jellemzően néhány évente lecserélik a bútorokat.

Ezzel szemben az idősebb, 40 év fölötti férfiak jellemzően inkább saját kezükben bíznak: a készen kapható megoldások helyett a saját kezűleg elkészített, a funkciót előtérbe helyező darabok kapnak helyet. Érdekesség viszont, hogy az ugyanebbe a demográfiai csoportba tartozó hölgyek számára a lakberendezés kifejező jellegének jelentősége kiemelkedő: az önkifejezők gyakrabban böngészik az internetet, magazinokat új kreatív megoldások után kutatva, amit akár önmaguk meg is valósíthatnak.

Természetesen senkit sem dobozolhatunk be csak egy csoportba - az ezermester férfiak részben hasonló motivációval rendelkeznek, mint az önkifejező nők, valamint a hölgyek között is szép számmal akadnak azok, akik inkább saját maguk által barkácsolt dolgokkal rendezik be otthonukat. Személyiségünktől függetlenül erőfeszítéseink ugyanarról szólnak: otthonunk szépségéért vagy kényelméért szeretnének tenni - ki-ki a maga módján. Az ezermester egy kicsit önmagát is beteszi a saját kezűleg készített alkotásba, az önkifejező pedig a nagyvilág által nyújtott ötletekből és megoldásokból választva behoz valamit a közös térbe. Ezektől nemcsak az otthon lesz szebb vagy jobb, hanem a benne töltött idő és az ott megélt kapcsolatok is

- mondta el a bútoráruház megfigyelései kapcsán Szvetelszky Zsuzsa szociálpszichológus.

A változás az életben és a lakberendezésben is örök

A lakberendezési szokások szempontjából fontos még az élethelyzet állandósága: azok, akik épp új fejezetet nyitnak életükben, vagy nem rendelkeznek saját lakással, inkább átmeneti megoldásokat keresnek, illetve pénzüket is szívesebben költik élményekre. A lakberendezési szokásokban ez annyit jelent, hogy olyan bútordarabokat vásárolnak, amelyek könnyen mozgathatók, egyszerűen szállíthatók, valamint illenek a gyorsan változó környezetbe.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A fenti kategóriákon kívül esők jellemzően olyan nők, akik számára a lakberendezés kiemelten fontos, viszont inkább a boltokban kapható, kész megoldások hívei. A fiatalabbak között jellemzően a költségvetési lehetőségek szabnak határt a képzeletnek, a családos, 40 év fölötti nők esetében pedig ez az akadály is elhárul. Ők szívesen böngészik a lakberendezési kínálatot, hogy mindig naprakészek legyenek, és kialakíthassák álmaik otthonát.

Érdemes hangsúlyozni, hogy egyetlen személyiség sem előrébb való a másiknál. Fontos, hogy kölcsönhatásban éljünk együtt, vagyis az otthon egyes pontjain közös döntések alapján dőljön el a színek, formák, funkciók használata. Konfliktusok persze előfordulhatnak, de az egyetértés kulcsa ebben az esetben is ugyanaz, mint az együttélésnél általában: a határok kijelölése és betartása

- jegyezte meg Szvetelszky Zsuzsa.

Címkék:
vásárlás, otthon, IKEA, lakberendezés, penzcentrum, álomotthon,