Varga Mihály: a kedvezményes áfakulcs helyett más támogatás jöhet

Világgazdaság2018. július 20. 16:07

Mivel a magyarok több, mint 90 százaléka első lakásként nem új lakásba költözik, hanem használtba, ezért a lakásmobilitásban kiemelt szerep jut a használt lakásoknak - nyilatkozta a Világgazdaságnak Varga Mihály. A pénzügyminiszter emellett az építőipari kapacitáshiány problémájáról és annak lehetséges megoldásairól is beszélt.

Nem titok, hogy a Modern falu program keretében olyan - akár új, akár használt lakásokhoz kapcsolódó - támogatásokat tervezünk, amelyek a vidéki települések népességmegtartó erejét erősítik. Az új lakások áfatámogatása esetében viszont a kedvezményes áfakulcs megszüntetése nem jelenti az egyéb támogatások megszüntetését. A várható pluszkedvezmények fenntartják majd a lakásépítési kedvet és segítik a lakáshoz jutni kívánókat - mondta a Világgazdaságnak Varga Mihály.

A Portfolio elemzője ezzel kapcsolatban megjegyezte, a mostani kijelentés is megerősíti azt, hogy a kedvezményes lakásáfa helyett várható valamiféle újabb támogatás, de az nem feltétlenül a lakásfejlesztőket fogja célozni. A vidéki településekről a nagyobb városokba, elsősorban Budapestre történő elvándorlás viszont hosszú évek óta probléma, amelyet eddig sem a lakáshoz jutás támogatása (lásd ingyenes vagy egy forintos telkek) sem az infrastrukturális fejlesztések önmagukban nem oldottak meg. A demográfiai folyamatok megfordításához a vidéki munkalehetőségek bővítésére, hosszabb távú munkaerőpiaci tervezhetőségre és a kiszámíthatóság erősítésére lenne szükség.

A pénzügyminiszter az építőiparban jelentkező kapacitáshiánnyal kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy mivel Budapesten és a nagyobb vidéki városokban az ingatlanok jelentősen túlárazottak, és mivel látható, hogy jelenleg nem áll rendelkezésre az építőipari munkák elvégzéséhez szükséges kapacitás, ezért érdemes korrigálni a lakásépítések ütemén. A kormányzat emellett támogatási programot dolgoz ki a kapacitáshiány csökkenésére, az új munkaerő becsatornázására és ösztönzi a technológiaváltást. A Pénzügyminisztérium továbbá elkészített egy áttekintést arról, hogy az állami beruházások ütemezését hogyan lehet elnyújtani a kapacitáshiány csökkentése érdekében.

Ezzel kapcsolatban a Portfolio azt írja, az állami beruházások valóban nagy munkaerő-elszívó hatással vannak a piacra és ugyanez az építőanyagok esetében is igaz. Ez a döntés tehát mindenképpen pozitív a lakáspiacra nézve, az viszont, hogy a lakásépítések ütemén csökkenteni kellene nem túl jó hír, mivel most kezdjük csak elérni a válság előtti egyensúlyi szintet a lakásépítésekben, ráadásul az előrejelzések szerint 2020-ban már így is biztos, hogy a mostaninál kevesebb lakás átadására számíthatunk.

Címlapkép: Balogh Zoltán

Címkék:
otthon, ingatlan, lakhatás, varga mihály, áfakulcs,