Kiderült, miből újítják fel otthonaikat a magyarok

Világgazdaság2018. július 13. 09:03

A magyar lakások 85 százalékában végeztek kisebb-nagyobb felújítási munkákat az elmúlt 10 évben, de a lakáshitelek elenyésző részét fordították csak erre. Helyette inkább a személyi kölcsönt választja a lakosság, mivel ahhoz könnyebb hozzájutni, és jelzálogfedezet sem kell hozzá - olvasható a Világgazdaság cikkében.


11,4 milliárd forintot tett ki a felújítási céllal felvett lakáshitelek száma az év első 5 hónapjában, ami ugyan több, mint egy évvel ezelőtt, ám az összes lakáshitel-szerződésnek mindössze 3,6 százaléka. A Magyar Nemzeti Bank statisztikái szerint használt lakások vásárlására fordították a hitelek háromnegyedét.

Feltehetően szívesebben veszünk fel inkább személyi kölcsönt, ha felújítani, korszerűsíteni szeretnénk, hiszen az nem csak olcsóbb, de akár néhány napon belül folyósítják. A kamata sem magas, bizonyos feltételek teljesülése mellett akár még egyszámjegyű is maradhat.

Karbantartás leggyakoribb formája a festés volt, ezt a lakott lakások 81 százalékában végezték el, gépészeti berendezéseket pedig az otthonok negyedében cseréltek 2006 és 2016 között.

Címkék:
otthon, lakáshitel, lakásfelújítás, személyi kölcsön,