Ide utazz nyáron, ha nincs kedved rettegni: Magyarország is fent van a listán

NapiCsárt2018. június 27. 16:30

Egy ausztrál székhelyű gazdaság- és békekutató intézet minden évben rangsorolja az országokat az alapján, menyire biztonságos ott az élet. Immár tizenegyedik éve egy kis északi állam a listavezető, de Magyarország is előkelő helyen végzett.


Az Institute for Economics and Peace (IEP) 2018-as Globális Békeindex jelentése 169 országot rangsorolt összesen 23 szempont szerint: arra kíváncsiak, mennyire nyugodt ott az élet. A szempontok között szerepelt az adott országban elkövetett gyilkoságok gyakorisága, a politikai terror vagy a belviszály következtében bekövetkezett halálesetek száma. De vizsgálják a közbiztonságot és a katonai felkészültséget is. Tizenegy egymást követő évben Izland volt a lista vezetője, azaz a világ legbiztonságosabb országa. Itt százezer emberre 1,8 gyilkosság jut évente. Az amerikai Egyesült Államok a 121., lista utolsó helyén Szíria áll.

Loading...

A legtöbb nyugati ország békeindexe folyamatosan emelkedik, és a fejlődő ázsiai gazdaságok és az apró szigetországok is egyre jobban állnak - írja a Business Insider.

Minél alacsonyabb a békeindex száma, annál biztonságosabb az adott ország. Magyarország közvetlenül Mauritius és Bhután után áll a sorban: Németországgal osztozik a 17. helyen, igaz tavaly még a 15. volt a rangsorban. Olyan európai országok előztek meg minket, mint Csehország, Portugália és a 3. helyen álló Ausztria.


Címkék:
magyarország, jelentés,